21 maj 2015

Huvudskyddsombudets huvudvärk

Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud, gillar när det går undan. Men tempot i omorganisationen uppskattar hon inte. Särskilt kritisk är hon till tidsplanen för regionledningscentralerna. 

Huvudskyddsombudets huvudvärk

Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud, gillar när det går undan. Men tempot i omorganisationen uppskattar hon inte. Särskilt kritisk är hon till tidsplanen för regionledningscentralerna. –Den saknar verklighetsförankring, säger hon till Polistidningen.Ett ickefungerande arbetsskadesystem (Lisa), Ett hysteriskt införandetempo av RLC, (Regionala Ledningscentraler), Polisens övningsammunition farlig? Strul med skyddsvästar. Strålning av radiosystem (RAKEL) som ska avskaffas, Lokaler som inte blir färdiga i tid, Kemisk lunginflamation av rökfacklor, ont i magen, möta landets regionala huvudskyddsombud, bli jämförd med Zlatan... På sin 41-årsdag!

Så kan en dag i vårt Nationella Huvudskyddsombuds liv se ut, när Polistidningen försökte hålla jämna steg. PHU.

Lite mer om vad som kom ut av dagen, har Polisförbundet berättat på sin hemsida.

 

 

Kemisk lunginflammation efter fotbollsderbyn är en av många aktuella arbetsmiljöfrågor för poliser. När Polisförbundet höll en HSO-träff i Skövde i förra veckan belystes långlivade arbetsmiljöfrågor som Rakel-strålning, sjukskrivningar och oro kopplad till omorganisationen. Men också nya orosmoln har tornat upp sig. Arbetsskadeärenden blir liggande för länge på grund av problem att komma åt IT-systemet LISA. Den från början bullriga arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst förvärras av buller från radiokommunikationsutrustningen. För några veckor sedan blev det också känt att poliser drabbats av kemisk lunginflammation, efter att ha utsatts för pyroteknik under ett fotbollsderby.

 

 

– Eftersom vi inte haft de här problemen tidigare, misstänker vi att  det kommit in ny pyroteknik med annat kemiskt innehåll än de bengaler som varit vanligt förekommande vid fotbollsmatcher under en längre tid, säger Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud.

I Stockholm, där de drabbade poliserna arbetar, har skyddsorganisationen tagit upp frågan med arbetsgivaren. Polisförbundet driver även frågan från nationellt håll.

– Vår förhoppning är givetvis att allmänheten förstår allvaret och slutar använda den skadliga pyrotekniken, men så länge problemet finns måste vi förhålla oss både reaktivt och proaktivt till de risker som finns.

Vi kommer inte att få bort våra poliser från de här arbetsuppgifterna, så frågan är vilka förutsättningar de ska få för att inte riskera att bli sjuka när de jobbar, säger Emma Cronberg.


Tommy Hansson