10 av 53 beviljades delpension
10 av 53 beviljades delpension
Det är inte enkelt att beviljas delpension i polisregion Stockholm. Och snart är möjligheten borta... Samtidigt har många, lojala mot sitt uppdrag, slitit hårt under år av polisbrist med bl a övertid och beredskapslistor... liksom "ett allt större uppdrag".
Hösten 2024 ansökte 53 anställda i polisregion Stockholm om delpension, flertalet var utredare/handläggare.
Tio av dessa beviljades.
Flest ansökningar kom ifrån polisområde City följt av polisområde Syd.
Hösten 2024 beviljades inga ansökningar från vare sig po City, po Gotland eller UND.
Av alla sökanden hösten 2024 var 42 poliser och 11 civilt anställda.
I varje enskilt fall görs en individuell bedömning. En bedömning som samtidig vägs emot myndighetens *VEK-perspektiv (*verksamhet, ekonomi, kompetensförsörjning).
Blåljus frågar sig: Vad en persons/medarbetares individuella bedömning är värd när den viktas emot myndighetens *VEK-perspektiv... - för beslutsfattare? Det korta svaret (statistiskt sett) tycks vara "ju högre upp i beslutskedjan man är"...: "Allt mindre."
Under 2022 beviljade regionen: 3 av 10 ansökningar (28 procent).
Under 2023: 1 av tio (11 procent).
Under 2024: 2 av tio (18 procent).
Beviljade ansökningar 2022 - 2024
Under 2024 beviljades ca en av fem ansökningar om delpension i polisregion Stockholm (18 procent).
Det är fler än bottenåret 2023 - då ca "en av tio" av ansökningarna beviljades (11 procent), men färre än år 2022, då ca var tredje ansökan beviljades (28 procent).
Ansökningar/beviljade hösten 2024 per polisområde avdelning/enhet
Po City: 15/0
Po Syd: 12/2
Po Nord: 7/2
RUE: 7/2
Operativa: 5/2
Gränsen: 3/1
Go Gotland: 2/0
Regionkansliet: 1/1
Und: 1/0
Blåljuskommentar: Får många samtal från besvikna medlemmar som ännu en gång fått avslag på sin ansökan, detta fastän ansökan beviljats av gruppchef, sektionschef… men därefter tagit ”stopp”. Att det är svårt att få sin ansökan beviljad i polisregion Stockholm har varit ett faktum under de senaste åren. Ex Hösten 2023 beviljades endast 6 procent. Delpension är en möjlighet att dra ned på jobbet för att istället orka jobba fler år. En möjligheten som kommer att försvinna i framtiden, detta enligt nya pensionsöverenskommelse som började gälla i år. Samtidigt förväntas allt fler jobba allt längre.
Kanske bör man inte vara så "knort" i bedömningarna - de få år delpension finns kvar som en möjlighet - utan istället göra "allt man kan" för att behålla kompetensen som regionen så väl behöver i verksamheten. Under år av "polisbrist i Stockholm" - har många medarbetare slitit hårt... Värt att tänka på?