3 september 2020

2017 3 till 9 september

Det hände just idag i världshistorien mellan 3 och 9 september:

  

Drygt 10 000 trafikövervakade när vi körde över till höger

Söndagen den 3 september 1967 kl 05 genomfördes högertrafikomläggningen i Sverige (bilden: Kungsgatan i Stockholm runt fem på morgonen). Trafikövervakningen före och efter omläggningen nådde nivåer som vi bara kan drömma om idag. 10 300 poliser och militärer deltog i den. 100 000 personer sattes in för att ge vägledning vid ca 19 000 övergångsställen. Det hindrade inte att en allvarlig trafikolycka inträffade redan den första söndagen. En misstänkt rattfyllerist körde på fel sida i Gagnef i Borlänge polisdistrikt och frontalkrockade med en mötande bilist. Den misstänkte rattfylleristen skadades svårt.

 

Det började med testbild med ljud

Svenska TV-sändningar inleddes i mindre skala redan den 29 oktober 1954. Först med ett kort program fredag kväll då vädret och händelser i helgen rapporterades under ca 30 minuter. Från årsskiftet 1954-1955 ökade provsändningarna med program under någon timme några kvällar i veckan. Måndagar var det långfilm. En del andra kvällar kunde folket avnjuta testbild med ljud. Den 4 september 1956 var den officiella startdagen för de första regelbundna svenska tv-sändningarna. De var helt okommersiella – utan annonser, vinstsyfte och utan politiska strävanden. Man efterliknade på det och andra sätt brittisk public service – BBC, British Broadcasting Corporation. Det dröjde till 1969 innan vi fick en andra kanal – TV2. 1988 öppnade staten för kommersiella sändningar i Sverige via TV3. 1992 startade TV marksändningar och blev då den första kommersiella kanalen med riktigt stor räckvidd i Sverige. Fler har kommit efter.

 

"På spåret" drabbat av elfel på hög nivå

Den 5 september 1987 var det ömsom vin ömsom vatten i svensk public service. "På spåret" med Ingvar Oldsberg hade premiär. En säkring gick i Kaknästornet och det blev mörkt och tyst i två timmar på kvällen i svenska radio- och TV-apparater.

 

Fyra flygkapningar på en dag

Den 6 september 1970 utspelades ett fyrfaldigt kapardrama riktat mot plan destinerade till New York som genomfördes av Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP. El Als flight 219, en Boeing 707, lyfte från Ben Gurions internationella flygplats i Israel med 148 passagerare och en besättning på tio personer. Sedan det mellanlandat i Amsterdam kapades planet över Nordsjön av amerikanen Patrick Arguello och palestinskan Leila Khaled. Vakter ombord dödade Arguello och tillfångatog Khaled. På brittiska Heathrow överlämnades den 24-åriga Khaled till den brittiska polisen. Pan Americans flight 93, en Boeing 747, lyfte från Bryssel med 152 passagerare och 17 personer i besättningen. Två palestinier som inte lyckats komma med El Al kapade detta flygplan och tvingade besättningen att landa utanför Beirut. Där tankades flygplanet innan det fortsatte till Kairo. Där tvingades alla lämna planet innan kaparna sprängde planet. TWA:s flight 74, en Boeing 707, lyfte från flygplatsen utanför Frankfurt am Main med 141 passagerare och tio personer i besättningen. Det kapades strax efter start och tvingades flyga till Jordanien där det landade på Dawson's Field (bilden: kapade plan på Dawson's Field i Jordanien). Swissairs flight 100, en DC-8, med 143 passagerare och en besättning på 12 personer kapades efter att det hade lyft från Zürich. Även det planet tvingades landa på Dawson's Field. Dagen efter, den 7 september, kapades ett femte plan, en VC-10 tillhörande BOAC på väg från Persiska golfen till Beirut. Gärningsmannen ville tvinga de brittiska myndigheterna att släppa Khaled. Även det planet landade på Dawson's Field i Jordanien. Dit fördes de passagerare som var medborgare i USA, Storbritannien, Västtyskland, Schweiz och Israel. Övriga släpptes. Den 12 september sprängdes de tre flygplanen framför världens TV-kameror och passagerarna fördes till Jordaniens huvudstad Amman där de hölls fångna fram till den 26 september . Sedan släpptes de sedan det överenskommits att de sju palestinierna som var fängslade i Europa skulle släppas.

 

Första kvinnan på pulten vid Last Night of the Proms

Den 7 september 2013 dirigerade Marin Alsop som första kvinna den enormt omtyckta konserten Last Night of the Proms i Royal Albert Hall i London. Med den här konserten avslutas varje år säsongens promenadkonserter i den brittiska huvudstaden. Traditionen startades 1895 av sir Henry Wood och är fortfarande stabilt populär långt utanför England. Paradnummer när hela Royal Albert Hall brister ut i allsång är t ex Rule Britannia och Pomp and Circumstance March (Land of Hope and Glory). Marin Alsop är en framstående amerikansk violinist och dirigent. Hon har gästspelat i Sverige 2009 och bl a dirigerat Kungliga Filharmonikerna. ”Jag är alldeles avgjort feminist och stolt över det”, har hon uttalat i samband med nyheten att hon skulle dirigera Last Night of the Proms..

 

USA ockuperade Korea

Den 8 september 1945 ockuperade USA-trupper södra Korea medan Sovjet gick in i den norra. Det här var en väsentlig anledning till att Koreakriget bröt ut 25 juni 1950 och pågick till den 27 juli 1953. Under Potsdamkonferensen som hölls juli–augusti 1945 mellan segrarmakterna i andra världskriget beslutades det att den 38:e breddgraden, som går rakt genom Koreahalvön och delar denna i en nordlig och en sydlig del, skulle utgöra gränsen mellan Sovjetunionens respektive USA:s ockupationszoner i Korea. De sovjetiska trupperna lämnade Nordkorea i december 1948 och USA drog sig tillbaka i juni 1949. En konflikt mellan Nord- och Sydkorea resulterade i att de nordkoreanska trupperna gick över gränsen 25 juni 1950 och kriget var ett faktum. (Bilden: I Korea kom helikoptrar i  allmänt bruk som ambulansflyg)

 

I ett av Sveriges värsta rånargäng spelade man ofta poliser

Den 9 september 1986 sprängde polisen tillfälligt ett av Sveriges värsta rånargäng, maskeradligan. Man fick då en uppfattning om hur den här ligan opererade. Förgrundsfigurer var Mats Rimdahl och Göran Axelsson. Ligan var uppbyggd som ett strikt affärsmässigt företag. Medlemmarna hade tjänstebilar och fri representation. Gängets signum hade varit minutiös planering där medlemmarna repeterade kritiska moment före sina rån och ägnade timmar åt förspaning. Man hade tränat på att agera poliser genom att stoppa fortkörare på landsvägen. Ett genomgående trick för att vilseleda var att man att klädde ut sig och uppträdde som snöskottare, joggare, elektriker och ett antal gånger i stulna polisuniformer och falska polisbilar. Ligan fick namnet Maskeradligan i medierna. (Bilden: en av Polisens spaningsbilder på Mats Rimdahl). Den inre kretsen av ligan bestod av fem personer som alla betraktades som skötsamma och som hade vanliga jobb vid sidan om rånen. Gänget utförde efter avtjänat straff en lång serie grova brott långt in i 2000-talet. Mats Rimdahl avtjänar f n ett åttaårigt fängelsestraff som han dömdes till i augusti 2013.

 

 


Red Claes Cassel