10 september 2020

2017 det hände just idag i historien 10 till 16 september

Det hände just idag i världshistorien perioden 10 till 16 september:

 

Fuglesang gjorde 0 till 27000 km/tim på sex minuter

Den 10 september 2006 blev Christer Fuglesang den förste svensken i rymden ombord på rymdfärjan Discovery på dess uppdrag STS-116. Den startade från Kennedy Space Center i Florida kl 0247 svensk tid. Sex minuter efter start var Discovery uppe i hastigheten 27 000 kilometer i timmen. Efter ytterligare några minuter hade rymdfärjan lagt sig i omloppsbana runt jorden och Christer Fuglesang befann sig i äkta tyngdlöshet. 2009 deltog han i en andra rymdfärjeuppskjutning. Bilden: Christer Fuglesang promenerar i rymden.

 

Ronnie Peterson dödligt skadad i masskrock på tävlingsbanan

Den 11 september 1978 avled formel 1-föraren Ronnie Peterson efter en svår olycka dagen innan i Italiens Grand Prix på Monza-banan i Milanos norra förorter . Peterson kom inte iväg bra efter starten i den tävlingen. Olyckan skedde i första kurvan då en förare ofrivilligt prejade en annan. Dennes bil slungades mot Ronnies och träffade den bakifrån. Petersons bil slog mot ett staket tillbaka ut på banan där den krockade med ytterligare en tävlingsbil och fattade eld. Två förare drog Ronnie ur den brinnande bilen. Han fördes till sjukhus och var hela tiden vid medvetande. Efter en diskussion med Ronnie utförde läkarna där en operation dagen efter där en komplikation tillstötte som ändade hans liv. En film om hans liv har gjorts nyligen. Bilden: Ronnie Peterson på bild tagen 14 dagar före den svåra olyckan.

 

Mussolini fritogs ur bergsfängelse 

Den 12 september 1943 fritogs Benito Mussolini. Han hade avsatts som Italiens diktator i en oblodig statskupp 25 juli 1943 och arresterats på kungens order. Senare hölls han fången i den mycket svårtillgängliga bergskedjan Gran Sasso i centrala Italien. Här slog ett SS-kommando under österrikaren Otto Skorzenys befäl på Hitlers order till  och befriade Mussolini med ett litet flygplan som man lyckades starta på en obetydlig slät yta. Med Hitlers stöd sattes han in som ledare för ett område i norra Italien som hölls av tyskarna. Den 27 april 1945 tillfångatogs han av italienska partisaner vid Comosjön och avrättades dagen därpå. Bilden: Mussolini och Hitler 1938.

 

Första motordrivna flygningen i Europa

I Paris lyckades den brasilienfödde flygpionjären Alberto Santos-Dumont (bilden) den 13 september 1906 genomföra den första flygningen i Europa med en motordriven luftfarkost – ett Voisin-biplan - och blev därmed först med att flyga en maskin tyngre än luften utan några hjälpmedel såsom kraftig vind eller katapulter. Det var två år före bröderna Wrights bedrift som blev betydligt mera känd.

 

Svenskarna var inte intresserade av euron

Den 14 september 2003 hölls folkomröstning i Sverige om införandet av euron. Utslaget blev tydligt. Av de 86,2 procent röstberättigade som deltog röstade 55,9 procent mot och 42,0 för.

 

 

En dag finansvärlden sent ska glömma

Den 15 september 2008 – ett datum finansvärlden sent lär glömma – lämnade den amerikanska banken Lehman Brothers, som har funnits sedan 1850, in ansökan om konkurs (bilden: bankens fasad den ödesdfigra dagen - få fönster lyser). Det ledde till en global finansiell kris ansedd som den värsta sedan den stora depressionen på 1930-talet. Den drabbade större delen av världen från och med mitten av 2008 framför allt till följd av en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA. I Sverige föll Stockholmsbörsen kraftigt, de rörliga bolåneräntorna höjdes till över 7 procent och konsumentpriserna steg kraftigare än väntat för att nu bara nämna några av effekterna av kraschen på vårt land.

 

FBI hjälpte till återfå Nationalmuseums Rembrandt

I Köpenhamn återskaffades den 16 september 2005 den värdefullaste av de tre tavlor som stals vid en väpnad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm i december 2000. Bytet vid kuppen blev ”Ung parisiska” och ”Konversation” av Auguste Renoir samt ”Självporträtt” (bilden) av Rembrandt van Rijn. Rembrandt-tavlan kom tillrätta i Köpenhamn efter en invecklad händelsekedja där bl a amerikanska FBI var inblandade. I samband med överlämnandet greps flera personer.

 

 

 

 


Red Claes Cassel