13 augusti 2020

2017 det hände just idag i historien 13 till 19 aug

Det hände just idag i historien tiden den 13 till 19 augusti:

 

Alternativa östtyska sanningar om Berlinmuren

Natten till den 13 augusti 1961 började Berlinmuren byggas (bilden t v: muren som ett brett ärr genom Berlin åren innan den revs). De flesta fakta runt den är redan välkända. Men det östtyska språkbruket runt bygget kan vara värt att minnas. Det kallades för en ”Antifaschistischer Schutzwall” (”Antifascistisk skyddsmur”) och begreppet var menat att föra tanken till horder av fascistiska aktivister som av muren hindrades att infiltrera Tyska demokratiska republiken, DDR. Östtyska politiker ville också få omgivningen att tro att det var arbetare, upprörda över den ständiga fascistiska strömmen av agenter in i DDR, som spontant samlades med egna verktyg och satte igång att bygga muren. Verkligheten var det uppenbara faktum att DDR dränerades på yrkeskunniga och välutbildade i arbetsföra åldrar som flydde som mest i tiotusental per månad till Väst via Berlin. Detta hade skapat en kris i DDR och något måste göras. Påståendet att arbetare spontant satte igång att bygga muren motsägs också av verkligheten som innebar att 14 500 soldater, poliser och arbetare i augustinatten marscherade fram och började det välplanerade bygget med kranar och annan utrustning (bilden t h från 1961). Den östtyska propagandan låg oftast på nivån små barns tramsiga bortförklaringar. Ändå var det gåtfullt många inte minst i Sverige som helhjärtat trodde på vad som sas från DDR. En del av dem är fortfarande aktiva i politiken.

 

Sista pusselbiten i Öresund

Den 14 augusti 1999 las det sista brofacket till Öresundsbron på plats (bilden). Kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik av Danmark möttes symboliskt halvvägs på bron.

 

 

 

 

 

 

Woodstock - runt 500.000 på en mjölkbondes äng

En av höjdpunkterna inom hippie-eran och livsstilen i slutet på 1960-talet har den kallats, den legendariska Woodstockfestivalen som inleddes den 15 augusti 1969 på ägorna till en mjölkfarm nära staden Bethel i staten New York. Man tror att runt 500 000 personer besökte den men arrangörerna gav tidigt upp att försöka sälja biljetter och införde fritt inträde och det finns ingen pålitlig siffra över deltagare. De som var där minns kanske särskilt Ravi Shankars sitarsolon, Janis Joplins sång och Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången. Den jättelika publiken anses på det hela taget ha uppfört sig väl.

 

Roos - en kriminell föregångsman

I mars 1906 startade den svenska polisen sitt fingeravtrycksregister vid signalementskontoret på Stockholms detektivavdelning. Den förste som identifierades med hjälp av fingeravtryck var Frans Oskar Roos, en brottsling som också varit bland de första att få sina fingeravtryck tagna och registrerade. Den 16 augusti 1912 fastställde Högsta domstolen en dom där fingeravtryck utgjorde en del av bevisningen. 1924 kom den första domen där fingeravtrycken utgjorde det enda beviset.

 

Den 17 augusti 1896 mötte Mrs. Bridget Driscoll ett bistert öde. Den dagen blev hon den första, såvitt man vet, fotgängaren i världshistorien som blev påkörd och dödad av en bil. Bilen färdades i 12 km i timmen nära Crystal Palace (bilden) i södra London.

 

 

13 gr kaffe per person och vecka!

Den 18 augusti 1951 upphörde den svenska kafferansoneringen. Kaffet var den sista av de krigstida produkter svensken måste ha kuponger för att inhandla (bilden). Begränsningen hade införts redan den 27 mars 1940 och kaffet var då den första varan som ransonerades. Tidvis var tilldelningen nere i 13 g per person och vecka. Ransoneringen av en mängd varor var ett gissel för befolkningen och kom även att omfatta produkter som rimligen var basföda i många hushåll som havregryn, makaroner, ärter och bönor.

 

En picknick var förebud om ett nytt Östeuropa

Den 19 augusti 1989 ordnades den Paneuropeiska picknicken. Den var en märklig händelse i en märklig tid då den europeiska politiska bilden börjat ritas om i en händelsekedja som skulle sluta med jordskred (t ex murens fall och Tysklands återförening). På den österrikisk-ungerska gränsen ligger staden Sopron  (Ödenburg) och där hölls gränsen symboliskt öppen i tre timmar. Arrangörerna – politiska aktivister - hade förvarnat ca 600 östtyskar som passade på att ta sig förbi järnridån och över till friheten. Det firades med att aktivisterna bjöd på picknick. Den berörde numerärt få flyktingar från östblocket men fick stort symbolvärde för de mängder av människor som väntade på sin tur. Den 9 november samma år föll som bekant Berlinmuren.

 

 


Red Claes Cassel