16 juli 2020

2017 det hände just idag i historien 16 till 22 juli

Det hände just idag i historien under tiden 16-22 juli:


16 juli viktigt datum då islams europeiska välde bröts

Den 16 juli år 622 flydde profeten Muhammed från Mekka eftersom hans nya lära inte accepterades där. Han begav sig till Yathrib som något senare gavs namnet ”Profetens stad” (arabiska: Madinat an-nabi som i kortform blir Medina, bilden nedan t v visar dagens Medina). Här började man skapa det första muslimska samhället. Muhammeds flykt kallas Hijra och den blev utgångspunkt för den muslimska kalendern som räknar den kristna tideräkningens år 622 som sitt år 1. Fram till Muhammeds död tio år senare bredde islam ut sig över hela Arabiska halvön. Under det följande århundradet svepte den över hela Mellanöstern, Nordafrika och Iberiska halvön (nuv Portugal och Spanien) och strävade vidare norrut. Vid slaget vid Poitiers 10 oktober 732 slog en frankisk armé under Karl Martell den framryckande arabiska armén vars ledare stupade. Poitiers är en urgammal stad grundad av kelter innan romarna invaderade Västeuropa. Den är belägen i västliga, centrala Frankrike. Det var så långt som  islam kom i Västeuropa. Därifrån drevs den stadigt tillbaka sydvästut. Av en märklig tillfällighet var det just den 16 juli 1212 som en kristen styrka på 50 000 man besegrade en muslimsk här på 200 000 man i slaget vid Las Navas de Tolosa, en slätt söder om Sierra Morena i sydvästra Spanien (bilden t h). Detta blir en avgörande seger för de kristna och vändpunkten i den kristna återerövringen av Iberiska halvön, även omnämnd som Reconquistan, som därefter går obönhörligt framåt ända tills emiratet Granada faller 1492 och med det hela islams välde i Västeuropa.

 

Bolsjevikerna ville döma honom - men tsar Nikolaj II helgonförklarades  

Den ryske tsaren Nikolaj II tillfångatogs i mars 1917 av de revolterande bolsjevikerna efter att han tvingats abdikera (bilden t v tagen sedan han abdikerat). Han och hans familj hölls sedan fängslade. Revolutionärerna hade planerat att ställa tsaren inför rätta för hans brott mot det ryska folket. Men då vita motståndare i det ryska inbördeskriget tycktes nära att rycka fram till Jekaterinburg där familjen hölls bestämde man sig för att avrätta dem genast för att inte riskera en fritagning. Det skedde 17 juli och direkt efter avrättningen las familjen utan ceremonier i en grund grav som inte hittades förrän 1989. 1998 fick familjen en korrekt begravning. 2001 blev de helgonförklarade av den ryska kyrkan och 2008 fastslog Rysslands högsta domstol att avrättningarna var olagliga.

 

Enda utvägen för tågen var under jord

Den 18 juli 1871 invigdes Stockholms Centralstation (nedan en tidig bild) efter en byggtid på fyra år. Samtidigt invigde man den s k sammanbindningbanan från Södermalm via Riddarholmen till Norrmalm och den nybyggda Centralstationen. Södra och Norra stambanorna var därmed ihopkopplade med två spår och två spår har sammanbindningen än idag. Den har kallats ”getingmidjan” och det har den också varit för spårtrafiken. Olika försök har gjorts att vidga den men alla har stupat på passagen genom det historiskt och kulturellt mycket känsliga området av riksintresse mellan Riddarholmen och Gamla Stan. Till slut gav man upp och beslöt att till mycket stora kostnader vidga ”getingmidjan” neråt. Citybanan beslutades och med byggstart i januari 2009 byggde man spår för den omfattande pendeltågstrafiken i berget under fjärrtågen. Citybanan invigdes och öppnades som bekant också i juli ca 146 år senare nämligen den 10 juli 2017 då Stockholms läns pendeltåg slutade trafikera Centralen och spår 13-16 där och fick i stället nya stationen Stockholm City. Lite längre nordvästut angör pendeltågen också nya Odenplan innan de ansluter till stambanan igen strax bortom E4/Essingeleden.

 

Moody Blue blev Elvis sista studioalbum

Den 19 juli 1977 släpptes Elvis Presley-albumet Moody Blue i USA. Det innehöll låtar inspelade i en portabel studio i Elvis hem. Det blev hans sista studioalbum. Det allra sista albumet alla kategorier blev Elvis in Concert som släpptes den 3 oktober 1977.  Det amerikanska tv-bolaget CBS hade nämligen filmat delar av Elvis turné (19 och 21 juni 1977) för en TV-special. Den 16 augusti 1977 avled Elvis Presley.

 

"... ett stort steg för mänskligheten..."

Den 20 juli 1969 kl 20.17 sjönk månlandaren The Eagle ner på månens yta. Det var då fyra dagar sedan raketen Apollo 11 med månlandaren skjutits upp från John F. Kennedy Space Center i Florida. Det dröjde ytterligare drygt sex timmar innan de båda astronauterna Niel Armstrong och Buzz Aldrin klev ur den för att

bli de veterligen första människorna som satte sin fot på månens yta.

 

Inget snabbt drag i första kända revolvderstriden i Vilda västern

Den 21 juli 1865 sköt revolvermannen Wild Bill Hickock (bilden nedan) ner spelaren och förre soldaten Davis Tutt i Springfield i Missouri efter ett bråk om kvinnor. Hickock ska ha gjort Tutts syster med barn. Tutt å sin sida ska ha uppvaktat den dam Hickock sällskapade med. Detta blev den första kända revolveruppgörelsen i Vilda västern och en av få som faktiskt ägt rum. Typiskt nog stod Hickock och Tott inte vända mot varandra och väntade på vem som skulle lyckas ”dra först”. De stod efter tidens bruk med sidorna mot varandra, höjde armen, siktade och sköt. Hickock träffsäkrast.  Som du som läsare naturligtvis redan vet är sagan om Vilda Västern ett av historiens första mediepåhitt och ungefär lika sanningsenlig som sina moderna efterföljare. Historier om perioden spreds i små billiga, tryckta häften vars författare sällan varit i det delvis laglösa land som den amerikanska Västern en gång var. Hollywood plockade lyckligt upp spåret och resten är som det heter historia. Fake news som Trump skulle ha sagt om han haft en aning om hur det verkligen var. För naturligtvis har de amerikanska pionjäråren, indiankrigen och kolonisationen av ”the frontier”, gränslandet, en faktabaserad historia men den lyser sällan igenom och är inte särskilt känd ens i USA.

 

Första bilsportvinnaren (senare diskad) drevs med ånga

Den 22 juli 1894 ordnades världens första bilsporttävling av den franska tidningen Le petit journal. Den gick mellan de franska städerna Paris och Rouen. Den förste som kom i mål i Rouen efter den 127 kilometer långa sträckan var Jules-Albert de Dion men eftersom hans ångbil (bilden t h) hade en kolmatare blev han diskvalificerad. Vinstsumman 5000 franc gick istället till Albert Lemaître, som körde en Peugeot. Den bilintresserade läsaren tycker kanske att ”de Dion” låter bekant och det är det. De Dion Bouton var ett franskt bilmärke som tillverkade fordon 1882-1932. Första åren var de ångdrivna men redan runt sekelskiftet tvingades firman inse att  explosionsmotorer var de som hade framtiden för sig. Märket har också blivit känt för de Dion-axeln, en hjulupphängning som är så tekniskt invecklad att utrymmet här inte medger att vi fördjupar oss i den. Den har funnits i en rad bilmärken modifierad på olika sätt och faktiskt även i en Volvo – i 300-serien. De Dion som bil har sålts och rullat även i Sverige.

 


Red Claes Cassel