2 juli 2020

2017 det hände just idag i historien 2 till 8 juli

Det hände i historien just i dag mellan den 2 och 8 juli:

 

En äventyrarare som fick Nobelpriset

Den 2 juli 1961 tog den amerikanske författaren Ernest Hemingway sitt liv. Han var närmare 62 år och hade i flera år lidit av depression. Efter en flygolycka i Sahara i början på 1950-talet levde han med smärtor och allmän ohälsa. Han sjönk också ner i en allt allvarligare alkoholism och slutade helt att skriva. Hemingway växte upp utanför Chicago. Efter high school började han arbeta som journalist. Under första världskriget tjänstgjorde han som ambulansförare i Europa, sårades allvarligt och åkte hem. Erfarenheterna  uttrycktes i boken ”Farväl till vapnen” som nazisterna mycket riktigt brände på sina bokbål. Tillsammans med sin första fru flyttade Ernest Hemingway till Paris år 1922 och fick jobb som utrikeskorrespondent. Makarna umgicks med utländska modernistiska författare och artister som kallades "den förlorade generationen". Livet i Paris påverkade Hemingways skrivande. Debutromanen ”Och solen har sin gång” översattes till svenska år 1926. Som korrespondent bevakade Hemingway det spanska inbördeskriget. Efter den upplevelsen skrev han ”Klockan klämtar för dig” (1940). Han följde amerikanska trupper iland på D-dagen och var med om Paris befrielse. 1952 gavs hans roman ”Den gamle och havet” ut. 1953 fick han det förnämliga amerikanska  Pulitzerpriset och toppade det 1954 med Nobelpriset i litteratur. Han har givit ut bl a en rad romaner, novellsamlingar och artikelurval.

 

Första men inte sista vinsten i Wimbledons singelturnering

Den 3 juli 1976 vann den 20-årige svenske tennisspelaren Björn Borg  singelturneringen i de brittiska Wimbledonmästerskapen för första gången. Han skulle komma att vinna den fem gånger i rad mellan 1976 och 1980.

 

 

 

 

Självständighet från britterna på "fourth of July"

Ugandier misstänkte inte Mossad-agent i eget plan

Den 4 juli 1776 ratificerade, bekräftade, den amerikanska kontinentalkongressen under sitt sammanträde i Philadelphia i Pennsylvania den självständighetsförklaring som hade skrivits av flera kongressmedlemmar i juni (bilden t v visar ett

sammanträde i kontinentalkongressens utskott för författande av en självständighetsförklaring. Från vänster till höger: Benjamin Franklin, John Adams och Thomas Jefferson) och som preliminärt godkänts den 2 juli. I och med bekräftandet förklarade sig de 13 brittiska kolonierna på den nordamerikanska östkusten formellt självständiga från Storbritannien och bildade den nya staten Amerikas förenta stater. United States of America, USA, firar som bekant 4 juli som sin nationaldag. Den 4 juli 1976 genomförde israeliska säkerhetsstyrkor Operation Entebbe. De fritog gisslan från ett flygplan som tidigare hade kapats av tyska och palestinska terrorister och flugits till Entebbe i Uganda. Israel hade underrättelser att den ugandiske diktatorn Idi Amin sympatiserade med kaparna. Man valde att inte samarbeta med honom utan genomförde räden under natten till den 4 juli på ugandiskt territorium utan Ugandas medgivande. Samtliga kapare, 45 ugandiska soldater, 3 ur gisslan och en israelisk kommandosoldat dödades i skottlossningen men resten av gisslan, passagerare och besättning, flögs först till Nairobi och sedan till Tel Aviv. Bilden th från Entebbe har en egen dramatisk historia. För att kunna planlägga insatsen behövde israelerna aktuella bilder. En Mossad-agent (israeliska säkerhetstjänsten) hyrde ett plan i Afrika. När han närmade sig Entebbe meddelade han tornet att han hade tekniska problem och behövde ta ett par varv över flygplatsen för att lösa dem. När han närmade sig efter sista varvet med tillräckligt med foton meddelade han att problemen inte lösts och att han avstod från att landa. Ugandierna misstänkte märkligt nog ingenting.


Världens största pansarslag

Kl 03.30 den 5 juli 1943 inledde tyska förband med över 900 000 man och nära 3 000 stridsvagnar en offensiv vid den ryska staden Kursk som pågick till den 23 juli. Offensiven är känd som slaget vid Kursk, världshistoriens största pansarslag. Den 12 juli inledde Röda armén en motoffensiv med över 1,9 miljoner man och fler än 5 000 stridsvagnar. Slaget kom att utvecklas till en av andra världskrigets avgörande sovjetiska segrar. Den tyska offensiven på östfronten hindrades och ryssarna återerövrade territorium utmed en 2 000 kilometer lång frontlinje. Bilden t v visar en del av terrängen där slaget vid Kursk stod.

 

 

En brittisk och en arabisk hjälte

Den 6 juli 1917 ledde den brittiske officeren T.E. Lawrence (mest känd som ”Lawrence av Arabien”, bilden t h) tillsammans med Auda ibu Tayi araberna i slaget om Akaba under den arabiska revolten mot det osmanska riket (innefattade bl a dagens Turkiet). Auda ibu Tayi var en beduinschejk. Lawrence själv erkände öppet att utan denne arabiske krigarhjältes medverkan hade de inte fått med sig howeitatbeduinerna i området i attacken mot Akaba. Arabernas erövring av staden Akaba vid Röda havet blev strategiskt mycket viktig. Den gav möjlighet att öppna en försörjningslinje till de arabiska och brittiska styrkor som var placerade längre norrut i Transjordan (tidigare benämning på dagens Jordanien) och Palestina och avlägsnade dessutom det osmanska hotet mot Suezkanalen.

 

Det tog 11 år att utreda hembiträdens rättigheter

Den 7 juli 1933 tillsatte socialminister Gustav Möller en utredning om de svenska hembiträdenas situation. Det politiskt engagerade hembiträdet Hanna Grönvall blev sakkunnig. 1933 fanns omkring 50 000 hembiträden i landet, lantbruket undantaget. Deras arbetssituation var nästan helt oreglerad. Bl a hade de ännu inte åtta timmars arbetsdag trots den införts i industrin och tjänstesektorn mer än tio år tidigare. Utredningen resulterade 1944 i hembiträdeslagen som reglerade hembiträdenas situation fram till 1970.

 

 

 

Sjöhjälte hittade Indien

Den 8 juli 1497 seglade den portugisiske sjöfararen Vasco da Gama (bilden t h) med en flotta på fyra fartyg från Lissabon för att hitta sjövägen till Indien. I maj året därpå kom flottan fram till Indien. I september 1499 återvände da Gama med sin besättning till Portugal. Där blev han rikligt belönad för bragden att ha förverkligat den 80 år gamla portugisiska drömmen om att hitta en sjöväg till Indien.

 


Red Claes Cassel