23 juli 2020

2017 det hände just idag i historien 23 till 29 juli

Det hände just idag i historien under tiden 23 till 29 juli:


Birgitta blev ett av Europas skyddshelgon

Den 23 juli 1373 avled den svenska nunnan Birgitta Birgersdotter i sitt palats i Rom. En begravningsgudstjänst hölls där för henne kort efter dödsfallet. Sedan fördes hennes kvarlevor enligt hennes egen önskan tillbaka till Sverige och begrovs i Vadstena där hon tidigare i sitt liv hade grundat ett kloster. Kort efter hennes död inleddes en process med målet att få henne helgonförklarad vilket lyckades 1391. Som Sveriges enda officiella katolska helgon blev hon snart känd som Heliga Birgitta och är numera ett av Europas åtta skyddshelgon. Hennes dotter Katarina fortsatte hennes arbete och blev den första abbedissan i Vadstena kloster. Bilden visar Birgittastatyn skapad på 1400-talet. Den finns i Vadstena klosterkyrka där även hennes relikskrin står.

 

Turisterna håller på att slita ner Machu Picchu

Den 24 juli 1911 upptäckte några bönder de mycket väl bevarade ruinerna efter den forna  inkastaden Machu Picchu troligen byggd omkring 1440-talet i de peruanska Anderna. En skogsbrand som svept bort en hel del vegetation fick den att framträda inför deras häpna ögon. Man tror att den fungerat som inkahärskares sommarresidens. Den var bebodd fram till den spanska erövringen 1532 men övergavs efter den. Spanjorerna visste inte om dess existens och hittade den heller aldrig under sin framfart i inkariket. Den amerikanske äventyraren och historikern Hiram Bingham III uppmärksammade böndernas fynd och skrev en rad artiklar och böcker om den. Det ledde till att han fick äran av upptäckten. 1983 togs ruinstaden upp på Unescos världsarvslista. Machu Picchu är idag ett eftertraktat turistmål som de peruanska myndigheterna tvingats begränsa tillgången till på grund av besökens slitage på ruinstaden.

 

Andrea Doria-kollisionen omvärderad

Den 25 juli 1956 kolliderade det italienska passagerarfartyget S/S Andrea Doria (nära att sjunka på bilden t v) med svenska M/S Stockholm (på bilden nedan med skadorna efter kollisionen) utanför Nantucket nära New York. Det italienska fartyget sjönk på 11 timmar. 51 personer ombord på henne omkom. Det svenska fartyget (där fem personer omkom) kunde ta ombord resterande passagerare och besättning från Andrea Doria och ta sig in till New York för reparationer. Ingen fastställd orsak till katastrofen har någonsin formellt publicerats. Även om större delen av skulden till att börja med verkade falla på det italienska rederiet har nyare upptäckter fött misstanken att en felaktig tolkning av radarn på det svenska fartyget föranledde kollisionskursen och att det ledde till misstag på båda fartygen.

 

Här rasade Sveriges hittills sista krig

Den 26 juli 1814 inleddes Sveriges hittills sista krig. Det genomförs mot Norge under befäl av kronprins Karl Johan. Han var även känd som Jean Baptiste Bernadotte, en av Napoleons främsta generaler. Syftet med angreppet var att få norrmännen att acceptera freden i Kiel som slöts den 14 januari samma år. Enligt den skulle Norge överlämnas från Danmark till Sverige. Men det hade Norge vägrat gå med på och i stället den 17 maj (numera som bekant landets nationaldag) utropat sig som ett självständigt rike. Fälttåget varade i knappt tre veckor. Svenskarna fick vidkännas runt 200 förluster i döda och norrmännen ett 70-tal. Siffrorna är osäkra. Stridigheterna avslutades med konventionen i Moss den 14 augusti. Den sin tur blev en av grundvalarna för den svensk-norska unionen som bestod till 1905. Bilden ovan visar orten Halden i Norge och ovanför den Fredrikstens fästning som svenskarna intog.

 

Katten från Uppsala populär och långlivad

Den 27 juli 1939 föddes en populär och långlivad katt – Pelle Svanslös. Det var den svenske författaren och radiomannen Gösta Knutsson som gav ut den första boken om Uppsalakatten under titeln Pelle Svanslös på äventyr (bilden t h första utgåvan). Boken blev framgångsrik och ledde till flera uppföljare under 1940- och 1950-talen. Fram till 1972 gav Gösta Knutsson ut inte mindre än 13 böcker om katterna på Åsgränd. Alla utom den sista illustrerades av Lucie Lundberg.

 

Äntligen olympiskt friidrottsguld när Anders Gärderud sprang i Montreal

Den 28 juli 1976 vann Anders Gärderud guld på 3000 meter hinder under OS i Montreal. Det var den första svenska olympiska guldmedaljen i friidrott på 28 år.


Första flygningen över Stockholm och Sverige

29  juli 1909 skedde såvitt man känner till den första starten och flygningen med ett flygplan i Sverige. Det var den franske flygpionjären Georges Legagneux (bilden t h) som genomförde sin första uppstigning då utan publik och flög över Gärdet i Stockholm. Svenska Motorklubben hade engagerat honom eftersom han har hållit flyguppvisningar i Danmark tidigare samma månad. Man hade fraktat planet till Stockholm i tre stora lådor och sedan monterat det på plats. På Gärdet slog planet emot en stolpe vid landningen efter den första flygningen och skadades. En snickare från Ekstrands Snickerifabrik reparerade de trasiga trädetaljerna. Planet blev startklart i tid till de officiella uppvisningarna inför en stor publik, däribland kung Gustaf V, den 2 augusti.

 

 


Red Claes Cassel