16 april 2020

2017 det hände just idag i historien från 16 till 22 april

Det hände just i dag i historien den 16 till 22 april:

 

Slutet nära för Nazi-Tyskland

Den 16 april 1945 drog det ihop sig till slutet för Adolf Hitler och det nazistiska Tyskland när Röda armén slog sig igenom den tyska fronten vid floderna Oder och Wisła och gick över dem. Ryssarna inledde den dagen slutoffensiven på östfronten under marskalkarna Grigorij Zjukov och Ivan Konev. Röda armén satte in hela 2,5 miljoner man och hade stöd av bl a 41 000 artilleripjäser, 7 500 flygplan, drygt 6 000 stridsvagnar och över 3 000 ramper för så kallade katusjaraketer även kända som "Stalinorglar". Sedan floderna passerats finns inga fler hinder på vägen mot Berlin utom alltmer desperata, hastigt hoprafsade och kraftigt försvagade tyska förband. Bilden: Röda armén på väg mot den tyska fronten dit våren det året som synes inte hunnit fram ännu 16 april 1945

 

Fransmännen gjorde sig inte populära i Syrien

Först den 17 april 1947 erkände Frankrike Syriens självständighet. Syrien hade då redan 1941 utropat sig som oberoende och fristående stat. Bakgrunden var att Frankrike vid den s k Sanremokonferensen 1920 i första världskrigets efterdyningar fått mandat att förvalta före detta Osmanska Syrien. Det hade varit en del av det Osmanska riket som uppstod i slutet av 1200-talet och fanns kvar till den 29 oktober 1923 då Turkiet bildades. Mandattiden kom att präglas av en serie uppror och stridigheter mellan fransmännen och olika syriska grupperingar. Fransmännen å sin sida genomdrev en hårdför förfranskning av området där franska blev obligatoriskt språk i skolan, barn tvingades sjunga Marseljäsen och franska bankirer som represenerade moderlandets intressen tog över den lokala ekonomin. Inte precis någon grund för popularitet – uppror och oroligheter präglade mellankrigsåren. Det franska styret förklarade efter hemlandets fall 1940 sin trohet mot Vichyregimen i Paris vilket drog på dem även de allierades fiendskap. Brittiska trupper, stödda av de Gaulle-styrkor, anföll mandatområdet i juni 1941 vilket ledde till att det överlämnades till de Gaulles fria franska regering som dock inte gjorde anspråk på Syrien. Först styrdes det nu självständiga Syrien av Baath-partiet och sedan 1970 av al-Assad-familjen.

Bilden ovan: Syriska förband paraderar i Damaskus den 17 april 1947.

 

En tidig självmordsbombare tog 63 liv i Beirut 1983

Den 18 april 1983 omkom 63 personer när en bomb detonerade på den amerikanska ambassaden i Beirut, Libanon. Islamiska Jihad tog på sig ansvaret för dådet. Det kan ha genomförts som ett svar på att bl a amerikaner ingått i en multinationell styrka som blandat sig i det libanesiska inbördeskriget. Angreppet utfördes med en amerikansktillverkad van som var lastad med ett ton sprängmedel. Den kördes in genom glasdörrarna i entrén där detonationen utlöstes. Det här var en av de första gångerna som en attack med en självmordsbombare genomfördes i regionen. Bilden ovan: USA-ambassaden i Beirut efter attentatet 1983.

 

 Allende grundade Chiles socialistparti - dog vid miltärkupp 

Den 19 april 1933 grundades Chiles socialistiska parti i huvudstaden Santiago för att möta konsekvenserna av den Stora depressionen, lågkonjunkturen som började med Wall Street-       kraschen i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred den sig snabbt till de flesta andra delar av världen. En av partiets grundare var Salvador Allende (bilden t v) som från och med 1950-talet blev ett känt namn i chilensk politik och 1970 landets president. Han avled 1973 i samband med en militärkupp. Det har påståtts att han mördades av kuppmännen. De flesta fakta talar dock för självmord i samband med att han var på väg att gripas av militären. Han efterträddes av Augusto Pinochet.

 

Åldersordning infördes för tronintresserade

Den 20 april 1978 röstade Riksdagen ja en första gång för att ändra den svenska successionsordningen från agnatisk (regentens äldste son ärver tronen) till full kognatisk tronföljd (regentens äldsta barn oavsett kön ärver tronen). Eftersom det var en grundlagsändring krävdes en andra omröstning med ett riksdagsval emellan. Den genomfördes den 7 november året därpå. Den ändrade lagen trädde i kraft 1 januari 1980 och från och med då blev prinsessan Victoria Sveriges kronprinsessa, medan hennes bror Carl Philip som 1979 föddes som kronprins blev enbart prins.

 

Sovjetunionen reagerade trögt

på ministervädjan om Litauen

Den 21 april 1990 riktade utrikesministrarna i Europeiska gemenskapernas tolv medlemsstater en gemensam vädjan

 till Sovjetunionen att upphöra med sin ekonomiska blockad mot Litauen. Sovjet införde blockaden sedan Litauen den 11 mars utropat sin självständighet från Sovjetunionen. Det dröjde till den 6 september 1991 då Sovjet erkände Litauens självständighet innan blockaden var över.

Bilden ovan t h: Seimas - Litauens parlament

 

Vickers VC.1 Viking byggd på kropp från gammal bombare

Den 22 april 1955 kl 10.00 avgick den första svenska charterresan från Bromma flygplats med planet Vickers Viking (bilden nedan). Arrangör var Flyg- och Bussresetjänst i Örebro. De 26 charterresenärerna anlände till Mallorca först den 23 april efter fyra mellanlandningar (i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille). Passagerarna fick dessutom övernatta i Marseille då planet saknade tillstånd för nattflygning. Resan varade i 16 dagar och priset var 1 095 kr - runt 15 000 kr i dagens penningvärde. Vickers VC.1 Viking var det första nyutvecklade brittiska passagerarplanet efter andra världskriget och det var delvis baserat på Vickers Wellington-bombaren från kriget. Det var ett tvåmotorigt propellerdrivet passagerarplan som flög första gången 1945 och tillverkades i 163 exemplar av Vickers. Tillverkningen lades ner 1947.

 

 


Red Claes Cassel