20 augusti 2020

2017 det hände just idag i historien tiden 20 till 26 augusti

Det hände just idag i världshistorien tiden 20 till 26 augusti:

Sovjettrupper bet sig fast i Estland efter självständigheten

Den 20 augusti 1991 förklarade sig Estland självständigt. Självständigheten erkändes av Sovjetunionen den 6 september. Men det skulle dröja till 31 augusti 1994 innan de sista ryska styrkorna lämnade landet. Estland har sedan dess närmat sig Västeuropa bl a genom medlemskap i försvarssamarbetet  NATO,  Nordatlantiska fördragsorganisationen, 2004, och i OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, 2010. OECD känner vi bl a från de mycket omskrivna PISA-undersökningarna av bl a svenska skolelevers kunskapsstandard. Bilden: Det estniska parlamentet - Riigikogu, på Domberget i Tallinns gamla stad.


Mona Lisa stals av anställd inifrån Louvren

Den 21 augusti 1911 stals Leonardo da Vincis berömda verk Mona Lisa från Louvren i Paris. Misstankarna riktades först mot en poet som offentligt krävt att museet skulle brännas ner. Även hans nära vän Pablo Picasso förhördes. Men de släpptes snart och målningen ansågs förlorad. Senare visade det sig att en anställd på museet konstverket utklädd till byggnadsarbetare genom att helt enkelt gömma det under sin rock och promenera ut ur byggnaden. Han greps i december 1913 då han försökte lämna verket till en konsthandlare i avsikt att få ut hittelönen. Handlaren kontaktade polisen.

 

Skriet stals genom väpnat rån mitt på dagen i Oslo

Den 22 augusti 2004 hade tjuvarna blivit mer avancerade och klev beväpnade och maskerade in på Munchmuseet i Oslo och stal bl a Skriet av Edvard Munch (den version han utförde i tempera 1910). Norsk polis hittade tavlan i augusti 2006. Den hade till följd av vårdslös hantering fått fukt- och slitageskador som inte helt kunde repareras. Men den konserverades och visas nu åter på Munchmuseet.

 

Samtal med Olof Palme avslöjade gisslans syn på Normalmstorgsrånarna

Den 23 augusti 1973 mitt på dagen inleddes Jan Erik Olsson (bilden nedan), en fånge på permission, gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm beväpnad med en k-pist. Han tog tre kvinnor och en man ur bankpersonalen som gisslan. Olsson krävde att Clark Olofsson skulle föras till honom och han begärde också bl a pengar och en flyktbil. Olofsson hämtades av polisen på fängelset i Norrköping efter ett regeringsbeslut. Olsson och Olofsson barrikaderade sig i ett bankvalv med gisslan. Dramat upplöstes i och med att polisen satte in gas. Inga av rånarna eller gisslan skadades. Av samtalen med gisslan – bl a med Olof Palme – under dramat fick man intrycket att gisslan till viss del solidariserade sig med rånarna. Den omständigheten har senare blivit världskänd som begreppet ”Stockholmssyndromet” som används om liknande händelseförlopp i gisslansituationer.

 

Carolina Klüft i topp just i augusti

Carolina Klüft hade tydligen en formtopp just i slutet av augusti. Den 24 i denna månad 2003 tog hon VM-guld i sjukamp i årets friidrotts-VM. Den 26 augusti 2007 satte hon ett nytt europarekord i sjukamp (friidrott) med 7032 poäng. Hon rankades som världens bästa sjukampare av internationella friidrottsförbundet. Hon hade inte förlorat någon fem- eller sjukamp sedan sin bronsplats vid inomhus-EM i Wien 2002 då hon fortfarande var junior. Vid 22 års ålder blev hon den yngsta friidrottaren någonsin att ha erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer: olympisk, världsmästerskap (inom- och utomhus) samt regional (europamästerskap, inom- och utomhus). Många andra fina framgångar onämnda. En enastående idrottskarriär!

 

Han hittade regalskeppet Vasa på Strömmens botten

En annan duktig person som haft fina framgångar just i augusti är amatörforskaren och ingenjören Anders Franzén. Den 25 augusti 1956 hittade han efter långt letande vraket av regalskeppet Vasa med sitt lod. I nära samarbete med bl a dykarbasen Per Edvin Fälting arbetade han fram en plan som den 20 augusti 1959 ledde fram till det första lyftet av det gamla regalskeppet. Man jobbade försiktigt och långsamt och den 24 april 1961 blev de första delarna av Vasa synliga ovan vattenytan.

 

Bomber av misstag över London kan ha ändrat krigets utgång

Natten till den 25 augusti 1940 föll de första tyska bomberna över London. Den 26 augusti skickades 43 brittiska bombplan för att som vedergällning bomba Berlin. I andra världskrigets förfärliga slutsumma av lidande och förstörelse kan de här händelserna tyckas obetydliga. Men ett faktum är att de kom att få mycket stor betydelse och konsekvenserna kan mycket väl ha avgjort kriget. Intill de här dagarna hade tyskarna med betydande framgång bekämpat det brittiska flyget – radarstationerna, flygfälten, flygfabrikerna och det mesta som hade med det brittiska luftförsvaret att göra hade smulats sönder i oupphörliga angrepp. Det hade gått så långt att det brittiska flyget var nere på knä. En varning skickades ut – invasion omedelbart förestående. Så bombades Berlin och tyngdpunkten i de tyska anfallen sattes in mot London som hämnd (bilden: tysk bombare över Themsen). Britterna fick den andningspaus för bl a flygfälten som de så desperat behövde. De hämtade sig, flygplansfabrikerna levererade  otroligt många nya plan, flygfälten och radarstationerna reparerades och när de verkligt stora luftslagen kom i september var England någotsånär på fötter igen och det blev aldrig mera tal om någon invasion – i alla fall inte i den riktningen. Den första bombningen av London 25 augusti då? Hitler hade fram till dess förbjudit bombning av London. Han ville ju ha fred med britterna. Några tyska plan hade felnavigerat den natten. När de angreps av brittisk jakt gjorde de som de brukade och fällde sin bomblast för att kanske hinna undan. London befann sig under dem av misstag. Hade tyskarna fått fortsätta att hamra bl a på flygfälten hade de kunnat fått luftherravälde, kört invasionen och tvingat britterna till fred. Historien hade med säkerhet fått ett helt annat förlopp med önationen ur spel.

 

 


Red Claes Cassel