2017 det hände just idag i historien tiden 6 till 12 augusti

Det hände just idag i historien tiden 6 till 12 augusti:

 

Han byggde dagens www

Den 6 augusti 1991 lanserade Timothy John "Tim" Berners-Lee, född 1955, sin idé om World Wide Web, www. Han började sin bana som fysiker vid Queen's College inom Oxfords universitet i England på 1970-talet. Han jobbade sedan bl a med olika uppgifter vid CERN, Europeiska organisationen för kärnforskning, i Schweiz. Medan han sysselsatt med andra ppdrag där skrev han mera som en hobby programmet Enquire som senare kom att ligga till grund för www. Han arbetade även fram andra grundläggande hjälpmedel som tillsammans formade www till vad det är idag. År 2002 röstades han av den brittiska allmänheten fram till en av de 100 främsta britterna genom tiderna i en undersökning utförd av BBC. Han utsågs också till årets britt 2004. Time Magazine hade med honom på en lista över 1900-talets hundra mest inflytelserika personer. 2012 hedrades han som uppfinnaren bakom World Wide Web vid invigningen av de Olympiska Spelen i London.

 

Den 7 augusti 1947 grundstötte balsaträflotten Kon-Tiki (bilden) på ön Raroia i norra centralgruppen av öar i Franska Polynesien i Stilla havet. För norrmannen Thor Heyerdahl var grundkänningen ingen olycka utan ur hans synvinkel en stor framgång. Heyerdahl hade givit sig ut på den 101 dagar och 7000 km långa färden för att visa att det hade kunnat vara möjligt för forntida människor att ta sig över Stilla Havet från Sydamerika med material som fanns att tillgå på den sydamerikanska kusten. Vindar och strömmar som Kon-Tiki var helt beroende av för att drivas framåt hade också visat sig användbara.

 

 

 

Turister betalade för att ta en öl med tågrånaren

Den 8 augusti 1963 genomförde ett gäng brittiska yrkeskriminella ett mycket uppmärksammat tågrån. Posttåget mellan Glasgow och London stoppades ute på den engelska landsbygden och rånades på ca 2,6 miljoner pund. Den med tiden mest omtalade och kände förövaren var Ronald Arthur Biggs mer känd som Ronnie Biggs (bilden). Han greps och dömdes men lyckades fly. Han vistades bl a  Spanien, Australien och sedan början av 1970-talet i Brasilien. I Sydamerika blev han en kändis och turister betalade pengar för att få ta en öl med honom. Han skrev en bok och spelade in låten "No one is innocent” tillsammans med bandet Sex Pistols. 2001 återvände Biggs till England på grund av vacklande hälsa. Han greps direkt och fick avtjäna på en högsäkerhetsanstalt. Han släpptes 2009 och avled vid 84 års ålder 2013.

 

Förste och hittills ende USA-president som avgått

Den 9 augusti 1974 avgick Richard Nixon som USA:s president främst på grund av att han stod inför ett nästan säkert riksrättsåtal i USA:s representanthus och ett nästan lika säkert åtal av dess senat. Bakgrunden till att han kunde förvänta sig dessa rättsliga åtgärder var Watergateaffären. Den började som bekant med ett inbrott hos partiet Demokraternas högkvarter i kontorskomplexet Watergate i Washington. Det har senare framkommit att syftet var att skaffa fram uppgifter för republikanernas valrörelse om demokraternas planer inför det kommande valet. Nixonadministrationens försök att mörklägga allt som framkom och vilka som verkligen varit inblandade drev fram ännu mer ingående utredningar. Journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward på Washington Post bidrog med information från välplacerade källor. En rad personer ur Nixonadministrationen utreddes och fälldes i domstol. Till sist kröp misstankarna så nära Nixon att han som förste amerikanske president någonsin valde att avgå. Senare under 1974 utfärdade Nixons efterträdare Gerald Ford en amnesti för Nixons handlande i affären. En viktig slutsats av affären var att det amerikanska rättssystemet har kraft och integritet nog för att tvinga t o m en president att avgå. Bilden: Richard Nixon tillkännager sin avgång vid en presskonferens.

 

VASA:

Man visste innan att hon inte klarade att segla i hårt väder

Den 10 augusti 1628 förliste regalskeppet Vasa i Stockholms inlopp. Vasa byggdes vid Skeppsgården på nuvarande Blasieholmen. Därifrån fördes hon till en plats nedanför Slottet vid Skeppsbron där hon bestyckades. Den här dagen den 10 augusti var det en beskedlig bris från sydväst och kapten Söfring Hansson beordrade att Vasa skulle ge sig av på sin jungfrufärd mot ankringsplatsen vid Älvsnabben i Stockholms skärgård där hon skulle ta ombord soldater och proviant. Fartyget bogserades utefter Gamla Stans strand och ungefär vid nuvarande Slussen sattes några segel. Salut sköts från kanonerna. Hon hade då kommit ur lä och en plötslig kastvind fyllde seglen och hon krängde åt babord. Fartyget rätades upp igen men då kom en ny kastvind och fartyget krängde nu så kraftigt åt babord att vatten strömmade in genom de öppna kanonportarna. Slagsidan ökade och barlasten försköts. Det var början till slutet och utanför Beckholmen sjönk hon och blev stående på botten med masternas toppar ovan vattenytan. Den direkta orsaken till att Vasa förliste var att hon var för instabil för att kunna segla i hårdare vind. Trots att hon inte klarade ett vanligt stabilitetstest när hon låg vid kaj lät man henne segla. Gustav II Adolf hade tryckt på för att kunna sätta in henne i sjökriget mot Polen. Bilden: Anders Franzén, 1918-1993, marintekniker som lokaliserade Vasa i bottendyn.

 

Dödsoffer vid fjällräddning med helikopter

Den 11 augusti år 2000 havererade en militär räddningshelikopter HKP10 Super Puma i hög och oländig terräng nära Kebnekaise. Två bergsklättrare hade fastnat på en klippavsats och hjälpts undan den omedelbara faran av sex man ur Polisens speciella alpinstyrka. För att ta ner dem tillkallades en räddningshelikopter. I något skede av operationen kom helikoptern för nära bergväggen. De som skulle undsättas såg ett gnistregn och hur helikoptern utom kontroll störtade nerför branten. Besättningen – två piloter och en tekniker omkom vid nedslaget. Bergsklättrarna och styrkan som undsatt dem togs senare av en räddningshelikopter från norska Bodö. Bilden: Olycksplatsen intill Kebnekaise. Tarfala forskningsstation skymtar i bildens högre nederkant.

 

Beatles första film döptes om i Sverige

Den 12 augusti 1964 hade Beatles första film (svensk titel Yeah! Yeah! Yeah!) världspremiär. När filmen kom till Sverige var Beatles fortfarande en ganska ny popgrupp här och utropet Yeah! Yeah! Yeah! hade fastnat i svenska beundrares medvetande. Därav den svenska titeln. I andra delar av världen är filmen mer känd under originaltiteln A Hard Day's Night.

 

 


Red Claes Cassel