15 oktober 2020

2017 det hände just idag i världshistorien perioden 15 till 21 oktober

Det hände just idag i världshistorien under perioden 15 till 21 oktober:

 

Slussen fungerade utmärkt i drygt åttio år

Den 15 oktober 1935 invigdes trafikplatsen Slussen (bilden från invigningen). Med bygget av den hade de drivande krafterna bakom konstruktionen - stadsplanekontorets ingenjör Gösta Lundborg och arkitekten Tage William-Olsson – framgångsrikt introducerat klöverbladslösningen i svensk trafik. Den första av det slaget i världen hade byggts bara sju år tidigare i Woodbridge, New Jersey, USA, där man lät två motorvägar mötas helt planfritt. Slussen var så sinnrikt konstruerad och byggd att den fungerade utmärkt i drygt åttio år. Den hade säkerligen fungerat lika länge till om den inte haft oturen att ligga i Stockholm där politikernas majoritet är helt fixerad vid att riva allt hellre än att restaurera. Gärna till priset av åratal (2025 påstås vara slutdatum) av kaos och problem i en av stadens viktigaste knutpunkter.

 

Rekordkort ministerkarriär

Sveriges dåvarande kulturminister Cecilia Stegö Chiló prickade den 16 oktober 2006 in ett troligen svårslaget rekord genom att avgå efter att bara ha suttit tio dagar på sin taburett. När medierna direkt efter hennes tillsättning började rota i hennes förflutna framgick det bl a att hon inte hade betalat TV-licens på åtminstone 16 år och att hon därtill använt svart hemhjälp. Under de två år familjen bott i Tyskland hade hon däremot betalat licensen så det var av allt att döma ingen principfråga för henne. Sedan både Radiotjänst och Transportarbetarfacket polisanmält henne var det klippt och hon avgick.

 

GSG 9 räddade alla passagerare på kapat plan

Den 13 oktober 1977 var Lufthansas flight 181, en Boeing 737-230 Adv, ovanför Marseille på väg från Palma på Mallorca till på Frankfurt am Main när den kapades av fyra medlemmar av Folkfronten för Palestinas befrielse. Vid en mellanlandning för tankning i Rom framställde kaparna sina krav. De begärde omedelbar frigivning av elva fängslade medlemmar av Röda armé-fraktionen däribland Andreas Baader, Gudrun Ensslin och Jan-Carl Raspe. Man ville också ha två palestinska terrorister som var internerade i Turkiet friade. Vidare krävde man 15 miljoner dollar. Planet landade slutligen i Somalias huvudstad Mogadishu. Där ingrep det ditflugna västtyska insatskommandot och gränsskyddsgruppen Grenzschutzgruppe 9, GSG 9, den 17 oktober, stormade planet och fritog gisslan utan att någon utom terrorister dödades. Tre av de fyra kaparna sköts till döds under fritagningen. Den överlevande, Suhaila Sayeh, dömdes till 20 års fängelse av en somalisk specialdomstol men släpptes föga överraskande efter knappt två år. Kuriosa: det är troligt men inte styrkt att GSG 9 i hemlighet fanns i ett plan på en flygplats nära Stockholm under ett skede av terrorangreppet på dåvarande västtyska ambassaden på Djurgården i Stockholm. De behövde inte sättas in eftersom terroristerna själva oavsiktligt aktiverade sprängmedel och skadades.

 

Har han vingar? Fantastiskt rekord i Mexico City OS

Den 18 oktober 1968 satte amerikanen Bob Beamon (bilden) från Queens i New York ett mycket uppmärksammat och, som det visade sig, svårslaget rekord genom att hoppa 8,90 i längdhoppsfinalens första hopp vid OS i Mexico City. Han tog förstås guld och överträffade gällande världsrekord med sensationella 55 cm. Det anses av många vara friidrottshistoriens mest klassiska rekord. Det stod sig i 23 år. Beamon hoppade så långt att det optiska mätinstrumentets räls i Mexico City inte räckte till. Man fick i all hast ta fram ett klassiskt stålmåttband för att kunna fastställa hoppets längd. Dessutom förstod Beamon som amerikan inte metersystemet så han insåg inte hoppets storhet förrän resultatet senare översattes till fot.

 

Trappdemonstration stoppade homosexuellas sjukdomsstämpel

Den 19 oktober 1979 slog svenska Socialstyrelsen fast att homosexualitet inte är en diagnos på psykisk sjukdom. Det var en demonstration för homosexuellas rättigheter i Socialstyrelsens trapphus som fick dåvarande generaldirektören Barbro Westerholm (bilden) att agera och genomdriva att styrelsen inom något halvår ändrade sig på den här punkten. Hon är läkare, professor emerita och sitter i Riksdagen för Liberalerna. Kuriosa: Homosexuella handlingar var straffbara ända fram till 1944.

 

Två ministrar avgick hellre än att sparka Watergateåklagare

Den 20 oktober 1973 inträffade en händelse i USA som är intressant att läsa om i belysning av vad som just nu pågår i det stora landet. I samband med Watergateaffären där president Richard Nixon anklagades för brott under efterspelet kring ett inbrott i Watergatekvarteret utspelades den så kallade ”Saturday Night Massacre”. Watergateåklagaren Archibald Cox (bilden) avskedades på order av president Nixon trots att både justititeminister Elliot Richardson och biträdande justitieminister William Ruckelshaus avgick i protest hellre än att verkställa det beordrade avskedandet. Låter det kusligt bekant…?

 

Invasion av England stoppades vid sjöslag utanför Spanien

Den 21 oktober 1805 stod sjöslaget mellan britter och fransmän vid Trafalgar utanför Spaniens kust. Den brittiske befälhavaren amiral Lord Horatio Nelson stupade ombord på HMS Victory. Britterna kämpade på och besegrade fransmännen.  Trafalgar kom att gå till historien som en av den brittiska flottans största segrar genom tiderna. Det var nämligen inte lite som stod på spel. Sommaren 1805 hade Napoleon I planerat en invasion av England. För att genomföra den hade han samlat en stor armé vid Boulogne på franska kanalkusten. Han ville nu snabbt frakta över 160 000 soldater för att erövra det då landmilitärt underlägsna England. Allt var klart, landstignings- och fraktfartyg hade byggts och det enda som saknades var en skyddande fransk flotta. Den fanns men hade trängts in i spanska hamnstaden Cádiz av delar av den brittiska flottan under Lord Nelson. Befälhavaren, amiral Villeneuve, tvekade att ta en dust till havs med Nelson. Napoleon hotade då med hans avsättning och amiralen la ut. Med resultat enligt ovan. Lord Nelson minne har som bekant ägnats en mäktig hyllning med det vidsträckta Trafalgar Square mitt i Londons hjärta där hans 5,5 m höga staty blickar ner över platsen från en 46 m hög pelare - "Nelson's Column". (Bilden: Nelson med National Gallery i bakgrunden)

 


Red: Claes Cassel