Historiska notiser från 8 - 14 januari

Vad hände just idag 8 - 14 jan?

 

"Hans häst är galen"

Många känner nog till namnet Crazy Horse på en indiankrigare. Den historiska personen var hövding på 1870-talet från sioux-stammen Oglala lakota. Namnet låter en aning förolämpande men är en typisk amerikansk förenkling av det fullständiga namnet översatt direkt från lakotaspråket: ”Hans häst är galen”. Han var en av de stora ledarna i Siouxkriget 1876-77. Han hade flera segrar bakom sig när han var en av indianernas härförare i slaget vid Little Bighorn där den berömde amerikanske generalen Armstrong Custer stupade tillsammans med hundratals av sina män. Den 8 januari 1877 utkämpade Crazy Horse sin sista strid mot amerikanska trupper vid Wolf Mountain i sydöstra Montana nära den nuvarande staden Birney. Den här vintern var ovanligt bister och indianerna svalt. Crazy Horse valde på våren att föra sin stam till Fort Robinson i nordvästligaste Nebraska för att kapitulera. I en mycket omdiskuterad konfrontation med en vakt fick Crazy Horse en bajonett genom kroppen och avled drygt 30 år gammal i maj 1877. Militären betecknade händelsen som ”flyktförsök”.

 

 


 

 

Polismord skakade Sverige

Den 9 januari 1967 skakades Sverige när två poliser och en väktare hittades skjutna till döds med sammanlagt 34 skott i Handens centrum i dåvarande Österhaninge kommun. Det var poliserna Uno Helderud, 45, Lars Birger Wikander, 29, och väktaren Nils Bertil Nilsson. Det man vid upptäckten visste var att polismännen haft uppdrag att bevaka en lastbrygga i ett nybyggt affärscentrum i Handen där en misstänkt stöldliga kunde dyka upp. Väktaren som också hade hund skulle hjälpa till. En stor polisinsats och förundersökning ledde en månad senare till att 28-årige Leif Peters, som en gång varit officersaspirant, greps i Strängnäs och erkände att han avlossat skotten. Den 9 februari genomfördes husrannsakan på 16 platser runt om i landet och en stor stöldliga som Peters varit ledare för nystades upp . Det framgick under utredningen att poliserna och väktaren överraskat Peters och två kumpaner, Leif Torver och Leif Wahlström, vid lastbryggan. De misstänkta skulle då ha försökt bortförklara sin närvaro men när det blev tydligt att de inte blev trodda sköt de poliserna och väktarna med en kulsprutepistol och en pistol. Det kunde aldrig utredas vilka som verkligen skjutit med de två vapnen men Leif Peters erkände alla 34 skotten. Han dömdes till livstids fängelse men överflyttades efter några år till den psykiatriska vården. Han tillbragte resten av livet på en psykiatrisk klinik och dog 68 år gammal i juli 2006. Leif Torver och Leif Wahlström dömdes till vardera fem års fängelse.

 

 


 

 

Stort steg i kampen mot polio

Den 10 januari 1947 var en stor dag för världshälsan då doktorerna Hubert Loring och C.E. Schwerdt vid Stanford University i Kalifornien lyckades isolera poliovirus. Det ledde till att man 1954 kunde presentera ett fungerande vaccin mot polio. Tyvärr hade Sverige kort tidigare drabbats av ett stort polioutbrott 1953 – 1954. Över 5000 fall diagnosticerades. Av dessa blev över 3000 som insjuknat förlamade och ungefär fem procent dog i början av sjukdomen. 1957 inleddes det svenska vaccinationsprogrammet mot polio. Sedan dess har bara enstaka fall inträffat. Ett drabbade en tvåårig flicka 1977. Hon tillhörde en grupp teosofer i Järna som motsätter sig vaccinationer. WHO, UNICEF och Rotary startade 1988 en världsomfattande kamp mot polio. Hittills har den sänkt antalet årliga fall från flera hundratusen till något hundratal.

 

 


 

 

Avsatt tre gånger från Sveriges tron

Den 11 januari 1436 blev Erik av Pommern uppsagd, som man uttryckte det, ”tro och lydnad” och därmed avsatt som svensk kung för andra gången. En ”teflon-gubbe” skulle nog moderna svenskar kalla Erik som lyckades med det osannolika att bli insatt som svensk kung tre gånger innan han fick sparken slutligt den 24 september 1439. Det började med att han råkade vara släkt med dåvarande drottning Margareta av Sverige och Danmark. Hon ändrade hans slaviska namn Bogislav till Erik och gjorde honom till svensk kung 1397 vilket han förblev i 38 år. I augusti 1434 kastades han ut. I oktober 1435 kröntes han igen för att som sagt detroniseras 11 januari 1436. Outgrundligt nog blev han svensk kung på nytt i september 1436 och lyckades nu hålla sig kvar till september 1439 då svenskarna tröttnat för gott. Från den tiden försörjde han sig med sjöröveri mot Tyska ordens och Hansans fartyg med Gotland som bas. En härva av politiska gräl, omdömeslöshet och rent praktiska försumligheter låg bakom hans darriga karriär på den svenska tronen. Vill man minnas honom för något må det vara den kålgård han lät anlägga som idag heter Kungsträdgården i Stockholm.

 


 

  Haiti efter jordbävningen 2010.

 er jordbävningen 2010

Många barn ännu svårt undernärda på Haiti

Den kraftigaste jordbävningen på Haiti på över 200 år, med magnituden 7,8 på richterskalan, drabbade ön den 12 januari 2010. 10 000-tals människor omkom. Det finns ingen säker siffra  men uppgiften från Haitis presidentpalats om över 200 000 döda anses kraftigt överdriven. Ett stort antal har skadats och många blev hemlösa. Återuppbyggnaden försenades och försvårades av att haitiska myndigheter i stora omfattning sattes ur spel av katastrofen och av att infrastrukturen förstördes. Idag, sju år senare, har trots allt framsteg gjorts. Men fortfarande är omkring fem procent av barnen svårt undernärda. Runt hälften av hushållen på landsbygden har inte tillgång till rent vatten. Många tiotusentals människor lever fortfarande i flyktingläger.

 



Johnny Cash spelade i Filadelfiakyrkan i Vasastan

Den 13 januari 1968 spelade Johnny Cash in skivalbumet ”At Folsom Prison” inne på Folsom State Prison i Kalifornien. Det han kände för fångarna och deras situation kom bl a till uttryck i att en av låtarna på albumet - "Greystone Chapel" var skriven av internen på Folsom Glen Sherley. Skivan blev en stor succé liksom för övrigt ”At San Quentin” inspelad på plats i det ökända fängelset i februari 1969. Den gick direkt upp som etta på amerikanska Billboardlistan. Vid det tillfället sjöng han också ”A boy named Sue” som tillsammans med ”I walk the line” hör till hans största framgångar. Vad som möjligen är mindre känt är att ”The man in black” tog sig över Atlanten och sjöng för internerna på Österåker-anstalten den 3 oktober 1972. Framträdandet resulterade i albumet ”På Österåker”. Han blev också inbjuden av Lewi Pethrus att sjunga i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hans framträdanden på anstalter har möjligen fött myten att Johnny Cash skulle ha avtjänat fängelsestraff. Så är det inte. Han hade svåra och mörka perioder och hamnade i en cell på en polisstation åtskilliga nätter men har aldrig dömts till frihetsstraff.

 

 


 

Svensk hjärttransplantation 1988

Den 14 jan 1988 genomfördes den första hjärttransplantationen med en svensk donator på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Först i världen med att åtminstone delvis lyckas med den här komplicerade operationen var professor Christiaan Barnard, 1922-2001, i Kapstaden, Sydafrika, 2-3 december 1967. Patienten överlevde men avled tyvärr 18 dagar senare. Operationstekniken och metoden att förhindra avstötning av det transplanterade hjärtat hade utarbetats av Norman Shumway, 1923–2006, och hans medarbetare vid Stanfordsjukhuset i Kalifornien. Först på 1980-talet kom man igång på allvar med hjärttransplantationer sedan läkemedlet Sandimmun introducerats. Det minskade avstötningsreaktionerna efter operationen.

Christaan Barnard


Red. Claes Cassel