17 december 2020

Polisfacket surar som vanligt

Polisfacket surar som vanligt

Efter att Blåljus både i november och december belyst, liksom Polistidningen - det stora missnöje som en majoritet av Sveriges poliskår känner över att de flesta inte fått del av den senaste polislönesatsningen, har både Dagens Nyheter och Expressens ledarsida noterat missnöjet. Dock med diametralt motsatta ingångar.

Dagens Nyheter har ett gediget reportage som speglar polisernas missnöje med hur gränsdragningarna gjorts mellan olika kategorier av poliser, som behöver samarbeta mot den grova brottsligheten. Dessutom noteras i artikeln, att i vissa regionen har fler sorters poliser fått del av satsningen än i andra. Medan andra har förhålllit sig mer exakt till sina uttänkta principer, utan att så vitt kan förstås, överväga dess konsekvenser.

Polisen Henry Jansén, som utredde dubbelmordet i Linköping säger till DN att han tycker att vi arbetstagare har inte haft ett dugg om att säga till om i det här läget. På något sätt är det ett misslyckande för hela myndigheten om man riktar pengar mot en grupp bara för att de ska vara kvar där och jobba i yttre tjänst.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz, förklarar för tidningen att facket redan i våras ville förhandla om fördelningen av pengarna, så oavsett pandemitiderna, hade det självklart gått att genomföra.

Expressens ledarsida hyllar dock Polismyndighetens hantering av lönefrågan. Där skriv att

jobba som ingripandepolis i yttre tjänst är slitigt och otacksamt. Ofta tvingas poliserna åka från larm till larm på grund av personalbristen, jobba över för att hinna avrapportera, kanske bli spottad på och kallad gris eller hora. Till det kommer usla scheman och löner. 

Inte konstigt att personalomsättningen är hög och att många hellre söker en skrivbordstjänst eller en tjänst vid någon av specialenheterna, som spaning eller piketen, skrver tidningen.

Blåljus kan inte låta bli att fråga sig hur de tror att spanare, piketpoliser, hundförare, utredare på Grova brott, etc, etc, har det när det gäller stressen och arbetsmiljön - för att inte tala om lönen. Vi, på blåljus med nära band både till riktiga poliser och till Polisförbundet, inser att problemen som beskrivs är konkreta och korrekt beskrivna, men de kan bara angripas tillsammans. Olika kategorier poliser, civilanställda och arbetsgivare tillsammans med Polisernas förtroendevalda fackliga representanter.

Det är ju exakt detta som arbetsgivaren misslyckats med i detta fall, vilket medfört att skattepengar som varit avsedda att öka attraktiviteten hos yrket för många (de flesta) poliserna mer känns som ett hån i juletid.

Ledaren på Expressen skriver: "Man kan alltid diskutera detaljer i hur lönepotten har fördelats, men huvudinriktningen är helt rätt."

Och se där, ett guldkorn av insikt. Ingen tycker annat än att huvudinriktningen är rätt. Men Polisfacket fick inte ens förhandla om fördelningen. Polisfacket kan, som Expressen skriver, upplevas som sura över den hanteringen. Men det är ändå en västanfläkt mot vad många förfördelade poliser känner.

Blåljus noterar en kommentarer på Twitter efter Expressens ledarstick, av en polis, YB-Södermalm, som ändå tillhör den ekonomiskt gynnade gruppen:

"Har medvetet hållit mig ifrån diskussionen. Är ju en av de gynnande. Men förstår frustrationen hos många kollegor. Om jag var chef hade jag gjort på ett annat sätt. Ökningen var stor. Man hade kunnat nöjt sig med sig 2000kr till alla. Och då gett flera högre lön. Folk hade fortfarande varit mycket nöjda med en ökning på 2000kr"

En annan polis skriver ironiskt på Twitter: " Mycket bra av myndigheten att ge noll till vissa  och en härlig julhälsning."

Vilket påminner en del polisanställda i Stockholm om regionpolischefen Mats Löfvings ord i sin julhälsning:

"Vi har under hösten legat konstant på mellan 320-340 häktade i regionen. Det vittnar om ett offensivt polisarbete med också om en tuff arbetsmiljö i utredningsverksamheten"

Sophia Willander, polisfackets ordförande i region Syd, kommenterar hanteringen på Facebook: "Hälften av poliserna fick ett fint och välkommet julpaketet i form av en rätt rejäl löneökning på decemberlönen. Hälften fick exakt noll kronor. Tänk er den hanteringen och så vidare på era arbetsplatser runt om i landet. Att vara en attraktiv arbetsgivare visar sig gång på gång bara vara fina ord i nått dokument på glättigt papper." ...

Och apropå Rikspolischefens förklaring i DN-artikeln att det var Pandemin som omöjliggjort vettiga förhanlingar med Polisförbundet: "Det är alltså pandemins fel att ⁦Polisförbundet inte kunde bjudas in till samtal om fördelningen av de 360 miljonerna. Tillåt mig småle..."

I sin julhälsning till poliserna i region Stockholm skriver Stefan Eklund, ordförande i regionfacket, bland annat: "För att lyckas med vår uppgift i samhället måste vi alla fungera som ett lag som spelar ihop - utan mängder av tappade sugar"

Bild borttagen.

(Om man inte vore så seriös, och om detta inte vore en så allvarlig fråga, hade man kunnat parafrasera Expressens ord om att "facket surar som väntat", med att "Expressen surrar som vanligt".)

Tommy Hansson