Lennart Rehnström pension
1 februari 2021

"Har alltid varit roligt att gå till jobbet!

50 år som polis: "Har alltid varit roligt att gå till jobbet!

Efter en karriär som ingripandepolis, stationsbefäl, närpolischef, utbildare PHS m.m. tillsammans med yrkets många både prövningar liksom glädjeämnen – har Lennart Rehnström aldrig ångrat sitt yrkesval. Det är fortfarande roligt att komma till arbetsplatsen. Men i maj lämnar han, nu på sitt 70:e levnadsår, in "polisbrickan" för gott.

- Jobbet är ju så roligt och omväxlande, ingen dag är den andra lik. Sen hade jag ju turen att hittade mitt "kall" när jag kom in på utredningsspåret (1999).

- De sista 20 åren då jag jobbat som ungdomsutredare har varit mina bästa år inom polisen. Samarbetet med kollegor, fu-ledare, advokater, åklagare m.fl har varit helt fantastiskt. Och så gruppen! Bra chefer, blandningen av åldrar… Alla är så engagerade och bryr sig om varandra, även i dessa corona-tider.

Lennart Rehnström blir 70 i år. Han "pensionerades" första gången vid 66 ½ år, men efter några månaders ledighet - och eftersom chefen vill ha honom kvar - fortsatte han som civil utredare. En kort period. För Lennarts polisiära behörigheter låg kvar i systemen varpå han strax fick tillbaka både "bricka och vapen" och kunde fortsätta att verka med polisiära befogenheter.

- Det var bara häromdagen vi genomförde en *häfö" (*hämtning till förhör) av en person som var anhållen i sin frånvaro, säger Lennart. De senaste åren har Lennart jobbat som "timanställd", omfattande cirka 50 procent. - Det har passat mig bra eftersom jag själv har kunnat anpassa min arbetstid. Dessutom har jag fått ärenden som jag kunnat hantera bra utifrån min arbetstid – även grova brott, anhållet, häktat… 60+ och jobbar med ungdomsärenden? - (Lennart skrattar) Ja, det är ganska häftigt, man har väl lite pondus med sin ålder och erfarenhet. Att dessutom få jobba med 30-40 år yngre kollegor, både civila och poliser, är jättekul. Det är många unga som är väldigt duktiga. I stort handlar yrket om att skapa förtroende, bemöta folk väl, få sin sak sagd, vänligt med bestämt… Här hjälps vi alla åt och jag trivs fantastiskt bra! Men i maj lämnar han in brickan – denna gång för gott. - Det är dags nu. Dessutom går min sambo i förtidspension vilket gör det lättare. Nu ska vi fokusera på sommarstället, barn och barnbarn, som alla ligger mig varmt om hjärtat, och alla intressen man har…

Bild
Lennart Rehnström landslagsman i skytte
Landslagsman och svensk mästare i skytte under många år

Lite i förbigående nämner Lennart intresset för pistolskytte. Och först efter ett antal påflugna frågor berättar han ödmjukt om sina år i svenska skyttelandslaget (1985-2000) och att han flera gånger blev svensk mästare i sportskytte och nationellt skytte, om VM 1994 i italienska Milano (där Lennart kom på en 25:e plats). Meritlistan utökas därtill med ett flertal guldmedaljer inom ett flertal discipliner i polisiära landslagssammanhang och Europamästerskap… Och nämner att han på träning skjutit över världsrekordet
- Träning är träning och tävling en annan sak, konstaterar Lennart.

Tillbaka till polisåren, vad har varit svårast…?
- Att meddela dödsfall. Jag hade inte många år i tjänst när jag fick det uppdraget. Människor reagerar väldigt olika inför ett sådant besked, något som kan vara väldigt svårt att hantera som ung polis. Men det är alltid svårt, även senare när man har mer erfarenhet. Vissa händelser etsar sig fast i ens minne. Inte minst när barn är inblandade är det lätt att tankarna blir lite djupare…

Hur hanterar man det?
- Det är svårt att svara på, vi reagerar alla olika. Men det fungerar klart mycket bättre idag än det gjorde förr. Idag har vi alltid debriefing efter otäcka händelser, dvs alla samlas och pratar om det man upplevt. Man månar om varandra.

Du har gått in och ut ur chefskap under åren
- Ja, det har aldrig varit viktigt för mig att nå en viss position. Jag har alltid varit nöjd med att göra ett bra jobb… Det är viktigt att göra ett bra jobb! Sen fann jag min plats som utredare.

Hur ska man "klara sig" som polis?
- Man behöver växa in i polisrollen och kanske kan man behöva lite tur med vilka uppdrag man får som ung i polisyrket…

Vad vill du säga till de som funderar på att välja polisyrket?
- Tycker man om ett jobb där man möter människor, som är spännande och mångfasetterade, där den ena dagen inte är den andra lik… så ska man välja polisen.