Gunnar Adler återvändare Södermalm polis
26 februari 2021

Gunnar, 60, har gjort sitt första ig-pass på Södermalm

Gunnar, 60, har gjort sitt första ig-pass på Södermalm

ÅTERVÄNDARE/ Gunnar Adler blev polis 1984 men tog avsked från polisen på grund av ”usla karriärmöjligheter” trots sin juristexamen. Men drömmen om att återvända till polisen fanns trots allt alltid där. Den 15 februari 2021, drygt arton år efter att han lämnade polisen, gjorde Gunnar, 60, sitt första arbetspass som ingripandepolis (ig) på Södermalm, Stockholm city. Något han uttryckligen själv önskat och menar är ”Världens bästa jobb”.  

När Blåljus träffar Gunnar har han tjänstgjort 2 nattpass och 1 dagpass.

Gunnar, välkommen tillbaka till polisen. Hur var dina första ig-pass?

-  Bra. Kul. Vi tog hand om några fyllor (lob), ett antal stölder och så tog vi några rånare på T-centralen (som anhölls senare).
- Mycket är både nytt och gammalt för mig förstås. Vi hamnade på Norrmalms jouren där jag mest följde efter mina yngre kollegor för att hitta fram i lokalerna liksom för att se och lära mig de praktiska rutinerna. Mycket har förstås förändrats, en helt annan teknik, andra system…
- Det kommer att ta ett tag för mig att sätta mig in i allt. Men nu är jag bara glad över att vara tillbaka i den polisroll där jag verkligen vill vara – i yttre tjänst – Världens bästa jobb

Din meritlista imponerar … varför polisen igen?
- Tanken har alltid funnits hos mig om att en gång återvända. När jag för en tid sedan funderade över vad jag helst ville göra framöver var det här det självklara valet. Jag stormtrivdes alltid som polis i yttre tjänst. Jag är glad att jag nu har fått den möjligheten. 

Dina drivkrafter att jobba som polis?
- Att vara en så bra polis som möjligt och göra ett riktigt bra polisjobb. Dessutom tycker jag om att röra på mig, styra upp kaotiska situationer, arbeta med och mot människor … att få arbeta med ”hela kroppen och hela sinnet”… om du förstår vad jag menar.

- Vid sidan om det så uppskattar jag kollegorna och kamratskapet som finns inom polisen.

Du ville bli läkare… valde polisutbildningen … och tog sen en jur kand?
- Ja, jag körde färdtjänst (SL) på deltid då jag fick höra att det var knepigt att komma in på polisutbildningen på Sörentorp. Det triggade mig att försöka.

- Sen kom jag in på juristlinjen men under hela studietiden jobbad jag heltid som radiobilspolis (ig). Jag kom faktiskt också in på läkarlinjen på Karolinska - men då trivdes jag med både jobbet och juriststudierna. Jag tog tjänstledigt från polisen för att genomföra notarieutbildningen (2 år).

Varför lämnade du polisen 2002?
- Usla karriärmöjligheter och egentligen ingen framtid inom polisen, trots min juristexamen.  

Ditt intryck hittills av polisverksamheten idag?
- Mer uppstyrt, lite akademiserat, mer prylar (utrustning) och en mer pragmatisk syn på vad som behövs, både vad gäller utrustning liksom arbetsmetoder.

Blev du någonsin ifrågasatt under återanställningsprocessen?
- Näe, egentligen inte, men det har väl rests en del ögonbryn när jag har gjort klart att jag vill arbeta på IG ”24/7” tillsammans med de andra - ofta väldigt unga - poliserna.

Under sin frånvaro har Gunnar sökt anställning vid polisen vid två tillfällen. En ansökan gällde en polischefsutbildning (indirekt ledarskap) som vände sig till både poliser och civila. Gunnar sökte utifrån både sin polisexamen och sin juristexamen men fick ingen återkoppling alls från Polisen. ”Ibland har det känts som mina år som polis varit en ”black om foten” för mig – dvs någonting dåligt”, säger han.

Hur upplevde du "avrostningen" för att återgå till polistjänstgöring?
- Lite seg... kan möjligen ha att göra med Corona men också att vi återvändare har så olika behov.

-  Sannolikt kommer många kunskaps-luckor att behöva täckas även när jag är i operativ tjänst, men jag ser fram emot det med tillförsikt och så gott som alla här har varit glada, uppmuntrat mig och försökt att hjälpa till på alla sätt. Jag bara hoppas att jag kan motsvara de förväntningar de har på mig. 

Gunnar, välkommen tillbaka önskar Blåljus!

Tina Gustafsson