23 februari 2021

Fler poliser i "röret", men når vi målet?

Fler poliser i "röret" men når vi målet till 2024

Rikspolischef Anders Thornberg ger sin syn på polisens tillväxt, antalet polisstudenter, andelen tomma platser på polishögskolorna och även vikten av att sexistiska beteenden bland poliser upphör helt. Han beskriver ett gott hopp om att klara målet om 4000 poliser till mot slutet av 2024...
 
Så här beskrivs det på Polisen.se:
 

"Polismyndigheten har kommit mer än halvvägs mot målet att växa med 10.000 medarbetare. Utmaningen är bland annat att hitta rätt sökande till polisutbildningen, säger Anders Thornberg i senaste avsnittet av Rikspolischefens podd.

Svensk polis har aldrig varit så många till antalet som nu. Polismyndigheten har drygt 34.000 anställda, varav drygt 21.000 poliser. Många av de medarbetare som anställts sedan 2016 utgörs av civilanställda i utredningsverksamheten. Antalet poliser i myndigheten ökar också men hittills i långsammare takt - att rekrytera och utbilda en polis tar omkring 3 år, inklusive utbildning och aspiranttjänstgöring.

– De kommande åren kommer det märkas att antalet poliser blir fler, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Inför varje termin söker omkring 20.000 personer till polisutbildningen, men kraven är höga och de senaste terminerna har omkring 700 blivit antagna. Men att sänka kraven är inte aktuellt.

– Ibland behöver man som polis kunna avgöra på bråkdelen av en sekund om man behöver ta till våld. Det är viktigt att vi har poliser som kan klara olika typer av situationer. Däremot ska vi ha moderna krav och vi jobbar kontinuerligt med kravställningarna, men vi tummar inte på styrkan, säger Anders Thornberg i senaste avsnittet av Rikspolischefens podd.

Pandemin har gjort att färre än normalt har kommit till prövningarna för att påbörja polisutbildningen. Men samtidigt har Polismyndigheten blivit bättre på att hitta rätt sökanden, till exempel polisområde Fyrbodal som utgörs av Bohuslän och Dalsland.

– Under den pågående pandemin förra sommaren lyckades Fyrbodal identifiera målgrupperna och kunde därför öka antalet sökande genom att rikta sig tydligare mot specifika målgrupper. Vi har generellt sett blivit bättre på att hitta rätt personer jämfört med tidigare när vi sökte betydligt bredare, säger Mattias Dejke som är nationell samordnare för polisens tillväxt.

I podden kommenterar också Anders Thornberg uppmärksamheten i media kring likabehandling och sexuella trakasserier i myndigheten.

– Jag blir ledsen och bedrövad och genuint upprörd över sånt här. Vi jobbar hårt för att få till en bra kultur i polisen, men när det inträffar måste vi se till att ta hand om det och att se till att de som blivit utsatta vågar berätta. De allra flesta i myndigheten är schyssta och bra personer, men det drabbar alla när några få gör på det här sättet och vi ska göra allt vi kan för att se till att det inte upprepas, säger Anders Thornberg i podden.

Fakta polisens tillväxt:

Polismyndigheten har i uppdrag att öka antalet anställda med 10.000 från 2016 till slutet av 2024. Målet är att myndigheten ska ha 38.000 anställda, i slutet av januari var antalet polisanställda drygt 34.000. Omkring 3.000 befinner sig i nuläget i polisutbildningen."

Blåljus räknar på fingrarna; Knappt 3000 blivande poliser på polishögskolorna, plus ett par terminer till som blir färdiga under 2024, borde bli runt 4500 ytterligare poliser (generöst räknat) - så då är väl saken biff, vi klarar målet och allt är frid och fröjd.

Om det inte vore för avgångarna... varje år lämnar runt 500 poliser yrket, varav runt hälften av pensionsskäl. Plötsligt ter sig målet aningen mer avlägset. Med det sagt blir det ändå avsevärt fler färdiga, dugliga poliser, som självklart kommer att göra en stor skillnad. Men målet om antalet poliser just under 2024, hade vi kunnat nå, om satsningen inletts runt 2015 (vid polisens omorganisation) i stället för 2018.

Men då var den politiska insikten om behovet sorgligt frånvarande, bland de som hade makten.

Slutligen vill vi citera vår nuvarande rikspolischef, som i sin pod gav en ögonblicksbild från när han fotpatrullerade med kollegor i Gamla Stan. En del medborgare kände igen honom, men många andra "såg mig som en polis som alla andra, vilket jag ser som ett gott betyg"

Den inställningen ger Blåljus högsta betyg!