3 mars 2020

12 myndigheter ska samarbeta bättre mot grov brottslighet

Ibland händer saker i det tysta, som Aftonbladets Oisin Cantwell noterat. För bara månader sedan, var gängbrott och skjutningar av barn, kvinnor och andra hett sprängstoff. Sedan vidtog sprängningarna. Så upptäcktes förnedringsrånen. Och just nu handlar allt om Coronahotet eller bildsättning av gränskontroller.
Ibland händer saker i det tysta, som Aftonbladets Oisin Cantwell noterat. För bara månader sedan, var gängbrott och skjutningar av barn, kvinnor och andra hett sprängstoff. Sedan vidtog sprängningarna. Så upptäcktes förnedringsrånen. Och just nu handlar allt om Coronahotet, vem som får bära skyddsväst i TV eller bildsättning av gränskontroller.

Regeringen kallade idag till presskonferens och berättade om att regeringen menar allvar med att hela samhällets kraft ska riktas mot att knäcka den grova och organiserade brottsligheten. Nu ändrar regeringen instruktionerna för 12 myndigheter i detta arbete så att deras uppgift och samarbete förtydligas och formaliseras, som en följd av beslut från regeringens 34-punktsprogram. Detta ger en tydlighet i arbetet och stärker förutsättningarna för att knäcka den grova och organiserade brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.
 
De 12 myndigheterna som ska förbättra sitt sambarbete är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Skatteverket, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. En del av dessa har så klart haft ett gediget och etablerat samarbete sedan tidigare, nu tydliggörs att alla måste hjälpa till att mota den grova organiserade brottsligheten på alla plan.

Ändringarna träder i kraft redan den 31 mars 2020.

 

Tommy Hansson