29 mars 2016

Poliser på knä trollar med knäna

En polisassistent med sju års tjänst (som kunde varit inspektör) ser hur kollegorna tröttnar en efter en. Än har hen inte tröttnat själv. Så det blev till att skriva en insändare direkt från verkligheten till Blåljus i stället. Tackar för det!

En polisassistent med sju års tjänst (som kunde varit inspektör) ser hur kollegorna tröttnar en efter en. Än har hen inte tröttnat själv. Så det blev till att skriva en insändare direkt från verkligheten till Blåljus i stället. Tackar för det!

 

"Jag såg en Facebook status om antalet IS-terrorister (ja jag väljer kalla dem terrorister) per invånare häromdagen. Det såg inte bra ut för Sverige. Intressant i sammanhanget kan då vara att se hur många poliser det finns i Sverige kontra Belgien. 20.000 vs 40.000.

 

I Polistidningen intervjuas polisfackets ordförande i Belgien:

"Den federala och den lokala polisen består sammanlagt av 40 000 personer. Det är exakt 4 700 för få, har facket räknat ut. Det beror på åtstramningar i den offentliga budgeten sedan 2010.
– Efter attentaten i Frankrike förra året insåg landets politiska ledning att poliskåren måste växa. Men det går för långsamt." 

 

Det ovan gäller alltså Belgien. Hur ser det då ut för Sverige frågar jag mig. Är vi redo? Jag vet inte. Högre chefer säger det men vi på golvet håller nog till största delen inte med. Jag tror inte vi är redo. Om man nu kan vara redo för något sådant. 

 

Vi vet alla (inklusive Rpc Dan Eliasson och HR-chef Kajsa Möller) att svensk polis går på knäna. I min roll som polis i yttre tjänst ingår inte att förneka detta. Det ingår inte i deras roller heller kan tyckas men ändock verkar så vara fallet. Tills nyligen har de helt förnekat att det skulle finnas några problem.  Men så plötsligt häromdagen hände något. De uttryckte viss oro. Till en situation som de själva varit med och skapat. Inte omorganisationen i sig, men till arbetsmiljön, takhöjden och lönerna. 

 

Ena stunden är de stora avhoppen (ja de är stora) från polisen inget att oroa sig över medan det nästa dag helt plötsligt är oroväckande. Nu har Dan Eliasson dessutom tagit beslut om att det behövs 700 nya anställda omedelbart för att klara verksamheten. Mestadels civila. Alltså inte poliser. Har Dan Eliasson märkt av att flera poliser slutar än som varit fallet förut?

 

Senast för någon dag sedan slutade en mycket kompetent kollega från yttre tjänst efter 9 år i yrket. Från min egen kull på Polishögskolan (ca 7 år i tjänst) vet jag två som slutat ganska nyligen. En av dessa för bara några veckor sedan. När kollegor tar steget och byter jobb får de hundratals likes och lyckönskningar från andra poliser på ett polisiärt facebookforum (UMF).

 

 Det är ganska bisarrt då vi som blir kvar får mer att göra, men samtidigt gör de som slutar helt rätt. Polismyndigheten har använt många av oss poliser som något man kan behandla lite som man vill och verkar inte bry sig nämnvärt om poliser slutar eller uttryckt sin oro. Det här biter nu tillbaka i form av att poliser säger upp sig eller går på tjänstledigt (även här många). En tjänstledig polis förhindrar och/eller löser inga brott. I dessa tider är varje polis som säger upp sig eller går på tjänstledigt en stor förlust. Vi andra märker av när poliser försvinner bort. 

 

När Polismyndigheten dessutom får färre och färre sökanden till polisutbildningen i kombination med en allt grövre brottslighet, flyktingsituation och terrorhot, ja då börjar det svettas högre upp i leden. 

 

Rykten säger dessutom att Polismyndigheten numera ringer upp människor som tidigare, av olika skäl, inte ansetts platsa och frågar om de är intresserade av att gå utbildningen. Har det verkligen gått så långt? En utbildning man dessutom sänkt kraven till. Vi får hoppas det är felaktiga rykten. 

 

Bland de kollegor som är kvar är andan låg hos många av oss. Vi går på knäna och hinner inte med allt vi måste göra. Bara inom lokalpolisområdet där jag arbetar fattas vad jag förstått ca 20-25 poliser i yttre tjänst för att få uppdraget att gå ihop. För den oinsatte kan meddelas att detta är väldigt många poliser. Vi trollar helt enkelt med knäna. 

 

Fler och fler poliser orkar inte med arbetet i yttre tjänst längre. Arbetstiderna, arbetsmiljön och lönen är för dålig för att det skall vara värt kostnaden. Det brottsförebyggande arbete blir lidande då närpoliserna försvunnit och blivit "allpoliser", narkotikapoliserna ser man inte till på samma sätt som förut och trafikpoliserna har spridits ut på olika lopon för att sakta försvinna bort. Jag har inte själv aktivt börjat söka andra jobb men det är inte långt borta nu. Hade du frågat mig för två år sedan hade det varit otänkbart. Nu är det inte längre otänkbart.  

 

Ofta hör vi mantrat att det bara är att utbilda nya poliser eftersom människor står på kö för att bli polis eller som Kajsa Möller uttryckt sig, att polisens personalomsättning är lägre än hos andra statliga myndigheter. Det må så vara. Det Kajsa Möller "glömmer" att nämna, något hon säkerligen vet om, är att det tar 2,5 år (när jag gick skolan) att utbilda en polis. Vad kostnaden per polis slutar på vet jag inte men det kan inte vara billigt. Själv har jag jobbat i ca 7 år. Jag är långt ifrån färdiglärd. Långt ifrån rutinerad. Då är det ändå en stor skillnad mellan mig och de nya poliserna. Det är inte längre lika vanligt med poliser i yttre tjänst som arbetat i 6-7 år. Många försvinner. Inspektörer ser man inte ute lika ofta och några nya tillkommer inte. Jag skulle själv varit inspektör vid det här laget men i och med omorganisationen togs detta bort. Lönen har helt stagnerat. 

 

All heder till nya poliser, de har härlig framåtanda och drivkraft men underskatta inte rutinen från äldre mer erfarna kollegor. Särskilt när det kommer till insatser och särskilda händelser. Vem skall lära de nya när de gamla försvunnit. 

 

För att anställa en polis till tjänstgöring måste du ha polisutbildningen (högre chefer undantaget). Det är en sak att hitta tjänstemän till andra statliga myndigheter, en helt annan att hitta utbildade poliser för att täcka de luckor de lämnat efter sig. 

 

Med allt detta sagt, tror ni att Sverige står väl rustat för ett terrordåd eller är det samma personer som hävdar att vi är fler än någonsin, att avhoppen inte påverkar och att personalomsättningen är låg som hävdar att vi är väl förbereda? 

 

Och slutligen, till dig Hanne Kjöller vill jag bara säga att du verkar ha missat målet helt den här gången efter din senaste krönika i DN - ständigt denna omorganisation. Om du inte förstått vad det handlar om vid det här laget så kommer du aldrig förstå. Det handlar definitivt inte om att "älta" i alla fall. 

 

/Polisassistent i yttre tjänst i Stockholm Syd"