7 januari 2020

Twitterdebatt om Polislöner

En föredetta polis har funderat över hur hans hustru, som är kvar som polis lönesätts i förhållande till andra arbetskamrater. Fler och fler kommenterade i tråden, och snart handlade den om karriärsmöjligheter och även hur det ser ut inom vård, skola och barnomsorg. Högst intressant.

En föredetta polis har funderat över hur hans hustru, som är kvar som polis lönesätts i förhållande till andra arbetskamrater. Fler och fler kommenterade i tråden, och snart handlade den om karriärsmöjligheter och även hur det ser ut inom vård, skola och barnomsorg. Högst intressant.

 

Den före detta polisen, som bytt till den privata säkerhetsbranchen funderar på Twitter:

 

”Hur har Polisen tänkt här? • Frugan, 10 år som polis, erfaren utredare, fu-ledarutb + vik, 6 års högskolestudier = 29 500 kr/mån • Nyanställd civil, ingen tidigare erfarenhet/kunskap om brottsutredning = 35 000 kr/mån De nyanställda civila ska dessutom läras upp av poliserna.

Det är som upplagt för interna motsättningar och missnöje. Vem vill agera lärare till den som har ett antal tusen kr mer i lön, men inte kan någonting? Varför ställa grupp mot grupp på detta sätt? Vad säger du NN (polis och facklig)”

 

Den polisfacklige svarar:

”Ja, det finns ett stort problem i det här, helt klart. De civila är mer rätt lönesatta men inte poliserna. Som gjort för att skapa konflikt. Hoppas kollegorna är sunda nog att göra skillnad på sak och person.”

 

En Åklagare kommenterar:

”Handlar väl om offentliga sektorns gissel "myndigheten ska inte vara lönedrivande". Nyanställda ges hög lön för att försöka få upp övrigas. En polis kan väl dessutom alltid avancera i tjänst men en civilutredare kan inte stiga så mycket mer i graderna, eller?”

 

FD polisen:

”Nje. I detta fallet handlar det mer om att Polisen måste erbjuda marknadsmässiga löner till civila för att få personal, det behöver man inte till Poliser eftersom att de inte har någon annan arbetsgivare att välja på om de vill vara poliser. Möjligheterna för civila att avancera har utvecklats mycket de senaste åren, idag är civila gruppchefer, fu-ledare, sektions- och enhetschefer osv. När man som civil blir "högre polischef" omvandlas anställning ofta så man inte längre räknas som civil, utan "polismästare" eller liknande.”

 

”Dessutom finns det ju en kader av ”de gamla civila” som arbetat lojalt i många år, med lång erfarenhet och stor kunskap, som nu tjänar 26-27 kkr/mån. Och jo, många av dessa har omfattande akademiska studier bakom sig också. Hur reagerar dessa när de ”nya civila” glider in? Polischefer och politiker hurrar och klappar sig på axeln över de nya högre numerärerna. Men vad kommer det leda till för verksamhet? Vad blir outputen när poliserna och ”de gamla civila” går och retar gallfeber på sig över att bli förfördelade år efter år!?”

 

En polis skriver:

”Långt ifrån en nyhet, dessvärre. Polisiär kunskap värderas el prioriteras inte högt ens...internt. Varför? För att vi poliser troget köttar vidare ”oavsett villkor” medan den civile vid avvikelser/missnöje, slutar. Förenklat, polis, ett yrke. Civil, ett arbete. Då ”mutas” vissa in”

 

Tråden utvidgas så småningom och jämförelser dras till vården och dess bemanningsanställdas löner jämfört med ordinarie erfaren sjukvårdspersonals, samt till skolvärlden med nya lärare kontra omsprungna trotjänare.

 

”Som i förskolan. Nyexade tjänar direkt mer än erfarna. Ipad förskolare kallas dom på min sambos dagis. Bra på dokumentera, sämre med skrikande ungar. Och eftersom förskolan har fina pedagogiska mål så är det märkligt att dom aldrig hinner uppfylla dom med ständig hög frånvaro så att dom i princip får bara passa barn.

Hittar en gemensam nämnare här med polisen. Låter som eldhärdsläckning på dyraste möjligaste sätt.”

 

En viktig och intressant diskussion tycker Blåljus.

 

Tommy Hansson