10 oktober 2021

Gängbrotten går att stoppa!

Debatten om den grova brottsligheten går vidare. Idag publiceras två debattartiklar som ur lite olika utgångspunkter bland annat vill vidta åtgärder för att vända utvecklingen med att allt yngre gärningsmän begår allt grövre brott. Med allt fler brottsoffer.

Den första artikeln på Expressen Debatt, är skriven av vår kollega polisen och forskaren, författaren mm Fredrik Kärrström. Han beskriver hur han som kandidat till riksdagen för Moderaterna vill förändra utvecklingen, och spelar upp ett scenario om tio år om inte rejäla åtgärder mot brotten och brottslingarna vidtas snarast.

Han inleder dystopin om utvecklingen får fortsätta med orden:

"I Sverige 2031 sker flera skottlossningar varje dag. Det nya normala är att föräldrar på grund av rånrisken skjutsar sina barn till och från både skola och fritidsaktiviteter. Av samma anledning låter många bli att stanna för rött i vissa områden, trots justitieministerns försäkran att ”risken att drabbas är liten”."

Blåljus känner att en del av denna skrämmande verklighet redan är högst reell...

DN Debatt har fyra partiers kriminalpolitiska talesmän samlat sig till en debattartikel med ett 20-punktsprogram mot brott och för trygghet. Det är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som skrivit tillsammans.

Artikeln inleds med en lägesbeskrivning fram till idag, som kan få även en förhärdad cyniker att känna en viss oro:

"Brottsutvecklingen i landet är mycket allvarlig. Det handlar inte längre om att vi sticker ut jämfört med våra nordiska grannländer, utan Sverige ligger i Europa­toppen vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Sprängningarna saknar internationellt motstycke. Under de senaste fem åren har dessutom rån av barn mer än fördubblats.

Värst är den grova organiserade brottsligheten. Våldet sprider skräck i hela bostadsområden. Oskyldiga människor faller offer för hänsynslösa attacker.

Förra året sköts en 12-årig flicka till döds och i somras blev två barn skottskadade på en lekplats. Bara ett par dagar tidigare sköts en polis till döds i Göteborg. För några veckor sedan väcktes två andra små barn av en handgranat som kastats in i ”fel” hem."

En del av punkterna är ganska radikala, medan andra får sägas ha blivit allmänt accepterade numer, givet utvecklingen av kriminaliteten. Vi vill särskilt lyfta punkt 13, 16 och 19:

"13 Öka antalet poliser med en särskild lönesatsning. För att locka fler kvalificerade personer att söka polisutbildningen och få fler erfarna poliser att stanna kvar i yrket krävs högre löner."

"16 Inför 24-timmarsgaranti i social­tjänsten. Socialtjänsten bör inom 24 timmar efter att ett barn gripits för ett brott kalla föräldrarna till ett samtal, så att socialtjänsten om möjligt ska kunna få föräldrarna att medverka till insatser till stöd för den unga."

"19 Släpp inte ut unga gripna direkt. Det behövs en bred översyn av dagens lagstiftning så att polisen i fler fall kan hålla kvar en ung brottsmisstänkt i väntan på socialtjänst eller vårdnadshavare. Även tidsgränserna för kvarhållande behöver ses över för att socialtjänsten ska ges bättre möjligheter att pröva frågan om omedelbart omhändertagande utan att den unge släpps."

Blåljus välkomnar debatten, utvecklingen har kommit till ett stadium där något måste göras. Vi kan inte låta bli att notera den första kommentaren under debattartikeln i DN lyder:

"En bra början. Men vad har SDs talesman att göra som medförfattare här? Är Orbàn- och Putinbeundrarpartiet SD numera att betrakta som ett normalt borgerligt parti?"

Så, visst kan man välja att diskutera något annat, frågan är väl bara hur konstruktivt det är...