Polisens dag 2021 2
24 augusti 2021

Lena Nitz i Snutsnack: "Polisarbete är ett LAGARBETE" 

Lena Nitz i Snutsnack: "Polisarbete är ett LAGARBETE" 

På torsdag (26 augusti) firar vi, Polisförbundet, Polisens Dag. En hyllning till alla som "modigt, osjälviskt och gemensamt" - varje dag, året runt - axlar polisuppdraget som bl a innebär att lyssna till..., rycka ut i akutsituationer - alltid med risk för att mötas av våld - för att "skydda, skapa trygghet och rättvisa" för andra - såväl stora som små.

Två dagar innan Polisens Dag hörs Polisförbundets ordförande Lena Nitz i podden "Snutsnack" där hon berättar om sitt eget val att bli polis (som sin pappa), om hur frågan om att polisens skyddsväst, som inte var anpassad till kvinnliga poliser, ledde till hennes eget fackliga engagemang - liksom hennes åsikter om polisers arbetsvillkor och de krav som ställs på poliser i dag...

Länk: https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/snutsnack-35866/episodes/203-det-ar-ett-lagarbete-70690160

Inför höstens (snart pågående löneförhandlingar mot bakgrund av Polismyndighetens senaste satsning på främst ig och de allra yngsta poliserna och eventuella vilja till att upprepa densamma...) betonar Lena Nitz att

Polisarbete är ett lagarbete!
Kedjan måste hålla ihop

VARJE LÄNK är viktig i polisarbetet - från ingripandepoliserna som är först på brottsplatsen, till de olika länkar/funktioner som senare utreder, spanar, skapar teknisk bevisning m.m.

Enskilda länkar som endast tillsammans bildar en kedja - ett "case" - av bevisning tillräckligt för att lagföra och ev fälla en gärningsman i domstol.

Polisarbetet är ett LAGARBETE som måste ses i sitt sammanhang och där också det arbete som förebygger brott också måste värderas. Eller som Lena Nitz säger: "Kedjan måste hållas ihop".

Vill du snabbspola stanna då vid 34:00 min in i inslaget där Lena Nitz säger:

Vi ska ha en högre löne-takt än vad man har på den övriga arbetsmarknaden...

Polisens Dag

- Polisförbundet bjuder på fikabröd som ett symboliskt tack. En gång om året vill vi, uppmärksamma det "självklara" vardagsjobbet som poliser i hela detta avlånga land utför varje dag "Gemensamt och Tillsammans".
Detta gör vi genom att bjuda på ett enklare fika-bröd på så många arbetsplatser som möjligt.

Vi kommer också att synas på sociala medier och mediala sammanhang, som t ex "nyhetssoffan på Tv4"...

Håll utkik efter #PolisensDag i sociala medier.

Polisförbundet lyfter vad det innebär att vara polis och de förutsättningar som "vanliga" poliser har - både för att klara uppdraget men också för att kunna stanna kvar i det yrkesval man valt t ex lön, arbetsmiljö och frågor som berör hur man ska kunna kombinera yrket med ett familjeliv på den ort man verkar.

Blåljus.nu rapporterar om polisers utmaningar och yrkesvardag ÅRET RUNT.