Lena Nitz Ulf Kristersson
28 april 2021

Polisers villkor måste förbättras

Polisers villkor måste förbättras...och lönen!

Ska Polisen lyckas attrahera fler, och få poliser att stanna kvar i yrket, krävs en uppvärdering genom bättre villkor, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, till NWT, på frågan om vad som krävs för att yrkeskåren ska kunna göra sitt jobb så bra som möjligt. Igår, innan denna intervju publicerades, aviserade Moderaterna i sin skuggbudget en fortsatt och breddad polislönesatsning inför valet 2022.

Lena Nitz framhåller till NWT (läs hela artikeln) att polisbristen är den mest prioriterade frågan eftersom den ger efterverkningar för ex polisens möjlighet att räcka till/lyckas i uppdraget liksom polisers arbetsmiljö, eftersom befintliga poliser oftare måste jobba på obekväma tider ex helger.

Det är för många potentiella poliser som tycker att yrket är en återvändsgränd.

– När det gäller löneutveckling är vi helt beroende av att regering och riksdag fortsätter att lägga en budget som gör det möjligt, säger Lena Nitz. Det behövs fler sådana satsningar.

- Polismyndigheten måste också förstå vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare. För poliser finns det egentligen bara en arbetsgivare. Jag tror att myndigheten därför har varit lite slarvig, men har nu ryckt upp sig.

– Därför är det viktigt att politikerna tänker långsiktigt och strategiskt när det gäller polisarbetet. Ibland blir kriminalpolitik en arena där man vill visa sin handlingskraft och kommer med väldigt kortsiktiga politiska förslag. Det lider polisarbetet och medborgarna av. Men jag tror på framtiden, avslutar Lena Nitz. 

M:s skuggbudget vill fortsätta satsningen på polislöner
Dagen innan NWT-artikel publicerades aviserade Moderaterna i sin vårbudgetmotion förslag som innebär att partiet vill förlänga den riktade lönesatsningen på polisanställda inför valet 2022, det handlar om 350 miljoner kronor på tre år, något som Ulf Kristersson menar skulle ge 3 000 kr "mer i fickan varje månad". 

I partiets beräkning ingår poliser i yttre tjänst och utredare, inte civilanställda.

På TT:s fråga om målet om 10 000 fler poliser är realistiskt, svarar Ulf Kristersson:

– Det är helt orealistiskt om man inte gör det mer attraktivt att vara polis. Det räcker med att titta på polisutbildningarna och se att platser står tomma och att många lämnar yrket i förtid. Om det fortsätter finns inte en chans att klara det.

Ett förslag som välkomnas av Polisförbundet - se artikel länk.