Sorg
1 juli 2021

Polissverige har sorg.

Polissverige har sorg.

En polis, kollega och människa har blivit skjuten. På sin arbetsplats. Hela Polissverige sörjer, från Anders Thornberg till alla delar av polisfacket och alla kollegor. Våra tankar går till polisens anhöriga och kollegor.

Polisförbundets ordförande i region Väst, Katharina von Sydow beskriver känslorna väl i en intervju i P1-morgon. Det är det yttersta beviset på polisers utsatthet och det känns orimligt att man ska behöva plikta med sitt liv i sitt arbete, säger hon och lägger till att det faktum att en polis blir skjuten under sin tjänst är det yttersta beviset på polisers utsatthet. Det känns orimligt att man ska behöva plikta med sitt liv i sitt arbete. Det känns så hemskt, fortsätter hon.

Ordförande i Polisregion Stockholm, Stefan Eklund deltar i sorgen, och tänker särskilt på polisens anhöriga och alla kollegor, särskilt i Göteborg.

Fördömanden av dådet har gjorts av politiker av alla färger. Statsminister Stefan Löfven uttryckte vid en pressträff kl 11 sin stora sorg och djupaste deltagande för den mördades anhöriga och kollegor. Ingen ska behöva dö på sitt jobb, konstaterade han.

Även inrikesminister Mikael Damberg fördömde dådet. Ministrarna beskrev den kraftsamling som svensk polis nu genomför för att ställa gärningsmännen till svars. De fördömde kraftfullt det avskyvärda dådet och ser fram mot att mördaren lagförs.

Bild
halv stång

Klockan 12 i dag, torsdag, hölls det en tyst minut för den avlidne polisen och på alla polisstationer och på räddningstjänster mm, i landet hissades flaggorna på halv stång.

Så här manifesterade kollegorna i Stockholm, från Norrmalm och Södermalm.

Bild
sorg norrmalm

Blåljus deltar så klart i hedrandet av den mördade kollegan.