4 oktober 2021

Polissverige har sorg

Polissverige har sorg

Nyheten att Lars Vilks och hans personskydd omkommit i en fruktansvärd trafikolycka har drabbat Sverige och Sveriges poliskår. Poliserna som avdelats för att skydda Vilks och ytterst demokrati och yttrandefrihet har tidigare utfört veritabla hjältedåd. Det är så tragiskt att slutet blev detta.

Tankarna går till vänner, kollegor och anhöriga.

Chock och bestörtning hos oss i syd. Mina tankar går till familj och vänner. Vila i frid”, skriver Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet region Syd.

”Det är med bestörtning jag tagit emot beskedet om att två kolleger omkommit i tjänst tillsammans med den de skyddade. Våra tankar går till deras familjer och närmaste kolleger”, skriver Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Rikspolischefen, Anders Thornberg skriver på polisen.se, "Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kolleger och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund".

Flertalet ledande politiker har kondolerat de förolyckade. Expressens ledarskribent, Anna Dahlberg kanske är den som sammanfattat sorgen bäst:

"Tre av demokratins hjältar döda i tjänsten: Två poliser och en konstnär som betalade det högsta priset för yttrandefriheten."