Johan Eriksson
30 april 2021

"Snutadvokat" även advokaternas favoritadvokat

"Snutadvokat" även advokaternas favoritadvokat

Advokat Johan Eriksson, som gjort sig känd som en rättssalens krigare, har försvarat allt från terroristen Akilov, till ett ganska stort antal poliser. Om det berättar han i Polistidningen, att han både har kallats för "terroradvokat" och "snutälskare". Orsaken till det är att han tar sitt uppdrag som försvarsadvokat på största allvar, något som han utvecklar i Polistidningen, den som är misstänkt för allvarliga brott behöver ett professionellt försvar. Det är en viktig rättssäkerhetsfråga.

Nu har Dagens Juridik frågat 1115 advokater inom olika specialiteter, vilken advokat de själva skulle vilja bli företrädda av om de blev misstänkta för brott. För åttonde året i rad, föll deras val på just Johan Eriksson. Detta trots att han jobbat lite mindre som advokat under det senaste året, då han författat en bok.

22 procent av advokaterna röstade på Johan med kommentarer som ”Så bra som alla säger”, ”outstanding” och ”utan yviga gester”, berättar Dagens Juridik. Johan berättar för tidningen att många yngre advokater satsat hårt på tävlingen, bland annat genom aktiviteter på sociala media. Därför gladde han sig extra åt att han blivit vald igen, något han inte tog för självklart. De som kom på andra plats och lägre fick som mest fyra procent av rösterna...

I DJ beskriver även Johan Eriksson hur han ser på diskutabla juridiska metoder som vissa advokater ägnat sig åt och på dagens kriminalpolitiska debatt, vilket kan läsas här.

"Jag tycker mig också se en trend i att man aspirerar på någon slags gangsterstil i sitt sätt att vara och göra reklam för sig. De allra flesta advokater är ytterst seriösa, men det finns en minoritet som allvarligt kan skada vår trovärdighet. Det gör mig orolig" säger han till Dagens Juridik.

Undertecknad har själv bevistat några rättegångar där misstänkta poliser haft Johan som försvarare. Det jag har kunnat notera, är att han även i relativt enkla mål på ett seriöst sätt satt sig in i allt från trafiklagstiftning till Polislag. Till det kommer hans pedagogiskt upplagda förklaringar till situationer som föranlett åtalen. Inte undra på att han fått ett gott rykte!

Som medlem i Polisförbundet, har en polis möjlighet till rättsligt stöd eller rättshjälp. Mer om det här.