Ny polilsbil
8 februari 2022

54 sprillans nya polisbilar till region Stockholm!

54 sprillans nya polisbilar till region Stockholm!

Blåljus brukar berätta när det kommer nya poliser till landet och Stockholm. Nu kommer något för kollegorna att åka i också, nya polisbilar med modern teknik ska få poliserna på rätt plats i rättan tid och dessutom hjälpa dem att hålla full koll på allt runtomkring!

Polisen.se berättar:

"Från och med nu och tre månader framåt rullar 196 fabriksnya polisbilar in på polisstationer runt om i Sverige. Det är den första större leveransen av nya polisbilar och fler är på gång.

– Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Modellerna är Volvo V90 respektive XC60 och varje bil har fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde. Kamerorna ska under 2022 successivt tas i drift. Det gäller även den kamera som har ljudupptagningsförmåga och som finns inne i bilen. Därefter tas radarsensorer för hastighetsmätning i drift. Liksom vissa av de bilar som redan används, ska även de nya polisbilarna vara försedda med teknik som gör det möjligt att avläsa förbipasserande bilars registreringsnummer.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall.

De poliser som ska köra bilarna kommer att genomgå en utbildning där tema är kamerateknik och regelverket för kameraanvändning."

Blåljus hoppas att alla berörda poliser kommer att trivas med sina nya smarta bilar. Vi uppmärksammade 2019 hur testningen skulle gå till med målet att fordon/arbetsplatsen skulle möta polisernas krav. Det är bra att det satsas även på material som poliser behöver. Bilar som står i garage på grund av att poliser saknas gör dock ingen glad.