Lundy årets polishund 2022 Svenska Kennelklubben
3 november 2022

Eskilstunas Lundy - Årets polishund 2022

Eskilstunas Lundy - Årets polishund 2022

Den 6-åriga schäfertiken Lundy (och föraren Jimmy Larsson) får utmärkelsen för insatser mot gängkriminalitet relaterat till narkotikahandeln i Eskilstuna. Juryn skriver: "har visat extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika" och "förhindrat skjutningar och lett till gripanden för grova brott".  

Detta framgår av Svenska Kennelklubbens hemsida - Foto: Svenska Kennelklubben/ Per Sandberg

Den tyska schäfern Försvarsmaktens Lundy, blir sex år i december, och är Jimmys första hund.
- Det känns jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära, säger Jimmy Larsson.

Man måste passa ihop
Lundys enorma vilja att arbeta och att använda nosen gör henne speciell. Jimmy tog över Lundy 2019 efter att hon varit hos en annan hundförare (där det inte fungerade). Lundy var då en väldigt självständig dam som tyckte att hon "kunde bäst själv". ”Det var lite jobbigt i början och jag fick ha väldigt tydliga ramar. Men hundar är individer och man ska ju passa ihop också. Idag har vi jobbat ihop en bra relation, säger Jimmy.

Blåljus: Gratulerar Lundy och Jimmy! Polishunden är en viktig och ovärderlig resurs/kollega i polisens arbete.
Med sin överlägsna luktförmåga kan den spåra både misstänkta, försvunna människor, vapen, narkotika, en "power" att räkna med vid större folksamlingar med mera... Främst sin unika nos-förmåga som vare sig människa eller (hittills känd) teknik kan jämföras med.
Hundens luktsinne är 1 000 gånger bättre än en människas. (Hunden har cirka 220 miljoner luktceller i nosen jämfört med människor cirka 5 miljoner).
Att vara hundförare och ansvarig för en tjänstehund är ett heltidsuppdrag - dygnet runt. Många timmars träning på såväl jobb som fritid krävs för att utveckla, stärka och upprätthålla "förar-hund-kontakten" liksom hundens olika (förväntade) förmågor.
För när det verkligen gäller får inget gå fel.