Andreas Danman

Ett år sedan polismordet

Ett år sedan polismordet

Idag är det ett år sedan polismannen Andreas Danman mördades i tjänsten i Biskopgården. Det uppmärksammas av bland annat DN och P4 Göteborg. Sveriges poliser och Blåljus minns och förenas med hans familj och vänner i sorgen och saknaden.

I DN intervjuas Andreas pappa, Per, som bland annat säger till tidningen att Andreas var en underbar person. Han var godhjärtad och alla tyckte om honom. Han var inte bara en son, han var en vän. Och så slutar det på det här viset, totalt meningslöst. Nu fick han (Den 17-årige mördaren) åtta år och är väl ute efter fem år och kan leva loppan. Men vi fick ett livstidsstraff.

Per Danman menar att det hela har att göra med att de styrande politikerna har tappat greppet.

"De beslutar utan att förstå konsekvenserna och följden blir ett samhälle utan kontroll. Tryggheten för gemene man är borta. Det är inte utan man blir besviken på makthavarna."

Mer om konsekvenserna för Andreas kollegor, och framför allt för familjen och hans dotter, som föddes en tid efter mordet, finns i en podd av P4.

Polisförbundet kommenterar: "För ett år sedan hände det som inte får hända – en polis dödas under sitt arbetspass. En människa vars uppgift var att hjälpa, skydda och ställa till rätta men som själv inte kunde skyddas. Ingen polis ska behöva plikta med sitt liv."

Den tragiska händelsen är en påminnelse för alla poliser att det finns krafter i samhället som vill dem ont, vilket gör yrket utsatt och riskfyllt. Ytterligare en påminnelse om det fick vi under påskupploppen när flera poliser var en hårsmån från döden och m¨ånga skadades.