Påsk kravall 2022
28 maj 2022

Första domen efter påskens kravaller

Första domen efter påskens kravaller

Solna tingsrätt dömde i fredags en man till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i samband med upploppen i Rinkeby. Åklagaren hade yrkat på 14 mån fängelse. Mannen åtalades även för anstiftan men det fann rätten inget stöd för. Kjell Ahlin, Polisförbundets ordförande i region Stockholm kommenterar utslaget "... vi anser att rätten bör se allvarligare på de här situationerna när man faktiskt ger sig på demokratin genom att angripa en polis..."

Detta rapporterar TV4 - länk. Den nu dömde 34-åriga mannen ska enligt domen kastat flera stenar mot polisen och dessutom ha delat ut stenar till andra personer i syfte att kasta mot polis- och polisfordon. Detta när poliser var på väg från platsen i Rinkeby.

Den polis som hörs i tingsrätten vittnar om "Det här är det värsta jag varit med om". Stenen som kastats emot honom missade eftersom polisen hann ducka. Polisen yrkar skadeståndsersättning om 10 000 kronor.

Solna tingsrätt finner att "det är ställt utom rimligt tvivel att mannen deltog i upploppet som gärningsman" men anser inte att det finns bevis för att han har varit anstiftare eller anförare i folksamlingen.

Thomas Bodström, mannens försvarare, bestred båda åtalspunkterna med argumentet "att den här händelsen hade skett även om den åtalade inte varit där" och dessutom anfört att mannen är väldigt ångerfull.

Bild
Kjell Ahlin 2022 stämma head

Efter domutslaget intervjuas Polisförbundets ordförande i region Stockholm Kjell Ahlin av TV4: 

"... vi anser ju att rätten bör se allvarligare på de här situationerna när man faktiskt ger sig på demokratin genom att angripa en polis..."

Blåljuskommentar: Förhoppningsvis följs denna första påsk-dom av många fler dvs kravallerna i Örebro, Norrköping, Linköping...

Enligt rapporter från Rinkeby hade poliserna  initialt INTE på sig sina hjälmar - men efter Pauludans "paus" blev stämningen allt mer "hetsk"... Med allt ökade beviskrav för att rätternas möjlighet att döma (dvs vilka som kan misstänkas och för vad...) välkomnas att allt fler poliser  bär så kallade "kroppskameror" . Just kring påskhelgens händelse på olika platser har också visat hur viktig allmänhetens vilja är för att hjälpa polisen - dvs egna filmer som delas till polisens brottsutredningar...

Ingen kan göra allt - men alla kan göra något!