polis lagens langa arm

I Lagens namn

Lyssna på "I Lagens namn"
 

Radioprogrammet "I Lagens namn" behandlar bland annat polisers utsatthet efter påskupploppen då poliser fruktade för sina liv medan stenar haglade mot dem och polisbussar kapades och sattes i brand. Runt 300 poliser kom till skada på olika orter i landet i samband med upploppen.

Rikspolischefen Anders Thornberg berättar för I Lagens namn om samtalen han hade med poliser som utsattes för våld under påsken. -Det var oerhört gripande. De här samtalen kommer jag aldrig glömma i hela mitt liv. Det kanske är de viktigaste samtalen jag har haft, säger han.

Programmet behandlar även Polisförbundets rapport med namnet "Polisman i tjänst ska tåla"  där nästan 900 av drygt 2 000 tillfrågade poliser berättar att de upplevt hot eller våld i tjänsten under fjolåret. I den mest utsatta gruppen - ingripandepoliser - var siffran betydligt högre - 71 procent. 

Patrik Danielsson som är nationellt huvudskyddsombud utsedd av Polisförbundet berättar i programmet om ett allt grövre våld som poliser möter dagligen.

Programmet berättar om en av de poliser som råkat illa ut i tjänsten. Polisen misshandlades i tjänsten så pass allvarligt att han blev liggande livlös. Han överlevde men har inte kunnat arbeta som polis sedan dess. I lagens namn berättar om Polismannens liv efter misshandeln, hur ledningen och facket ser på polisers säkerhet i dag och vad som måste göras för att situationen ska bli bättre.

Programledare för "I Lagens namn" är alltid hörvärda Martin Wicklin.

Polistidningen har även haft ett reportage om den misshandlade polisen. Gärningsmannen dömdes till psykvård med särskild utskrivningsprövning, för misshandeln och även för en misshandel och våldtäkt av en kvinna som han hann begå innan han blev inlåst. Den grova misshandel som polisen utsattes för med påföljd att han inte längre kunde fortsätta sitt drömyrke som polis, bedömdes av Skaraborgs Tingsrätt vara värt ett skadestånd om 36 250 kronor. Lite drygt en månadslön för en polis.

Polismannen har dock försäkring via Polisförbundet, samt att han nu får livränta för sin försörjning.