6 april 2022

Nedprioritering av brott ska lösa passköerna

Brott nedprioriteras - ska lösa långa passköer

Polisens höga belastning i passbokningssystemet har varit aktuell under en längre tid. Idag meddelar rikspolischef Anders Thornberg om de åtgärder han anser ska korta passköerna bl a: omflyttning av personal och omprioritering av anmälningar gällande "mindre brott".

Enligt rpc behövs kraftigare ledning och styrning och han har därför beslutat om en så kallad "nationell särskild händelse".

- Men brott mot liv och hälsa kommer alltid att gå först, säger Anders Thornberg i Ekots intervju. 

Thornberg säger också att det, trots dessa insatser, kan ta tid att lösa de långa passköerna men utlovar på polisen.se att han dagligen kommer kommer att följa utvecklingen i frågan.

Tidigare har också insatser gjorts för att förhindra "robot-bokningar" av passtider (som sålts vidare). Idag krävs Bank-ID för att boka en tid för passansökan - mer information pass/polisen.se.

Skyddsombudet anmälde - nu gör Arbetsmiljöverket "inspektion"
Det höga arbetstrycket gäller alla passexpeditioner runtom i hela Stockholms län, dvs från Arlanda till Nynäshamn, och har inneburit stora påfrestningar för alla som jobbar där.

Den höga arbetsbelastningen under allt för lång tid vid passexpeditionen i Flemingsberg ledde till att Robert Brindeby huvudskyddsombud för Polisförbundet i polisområde Syd gjorde en 6.6a anmälan till Arbetsmiljöverket. Kommande vecka kommer Arbetsmiljöverket till arbetsplatsen för att genomföra en s k "inspektion".

Vid polisens passexpeditioner arbetar civilanställda organiserade av fackförbunden Polisförbundet, ST och Seko.