Patrik Danielsson nationellt hso huvudskyddsombud Polisförbundet

Överväger anmäla Polismyndigheten för arbetsmiljöbrott

Överväger anmäla Polismyndigheten för arbetsmiljöbrott

Arbetsgivaren utsatte poliser för stor fara under påskupploppen. Det menar Polisförbundet som för första gången överväger att anmäla Polismyndigheten för arbetsmiljöbrott. 

[Detta är en axat sammanfattning - läs den djuplodande artikeln via nedan länk]

DN-artikeln med rubriken "Facket efter påskupploppen: ”Polisledningen skyller ifrån sig” av Åsa Erlandsson lyfts bl a att rikspolischef Anders Thornberg kopplade ihop kravallerna med bristande underrättelsearbete. Men den förklaringen håller inte, det menar Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud:

– Polisledningen skyller ifrån sig. Arbetsgivaren utsatte poliser för stor fara. Man måste ha en omfallsplan som omedelbart kan aktiveras, säger Patrik till DN som menar att förklaringar till misslyckandet måste sökas på annat håll - hos den egna ledningen.

I måndags publicerade DN en granskning som visade på brister i planeringen och nödutryckningar flera dagar i rad när krisen väl var ett faktum.

– Det DN rapporterat om är oerhört allvarligt och har även nått oss. Tillsammans utgör det grunden för att vi högst troligt kommer anmäla arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott. För att uppsåtligen eller av oaktsamhet brustit i sitt arbetsmiljöansvar, säger Patrik Danielsson till DN.

Läs mer (DN):
Källor inifrån: Därför tappade polisen kontrollen under påskupploppen