Påsk upplopp ekot sveriges radio sr
14 december 2022

Påskupploppen: "En gedigen utredning"

Påskupploppen: "En gedigen utredning"

Idag presenterades Polisens utredning med anledning av påskens upplopp då flera hundra poliser skadades. Polisförbundet delar utredarens slutsatser och rekommendationer.

Den externa utredaren Gunnar Karlson belyser att många av utredningens slutsatser och förslag är desamma som polisen själv sedan många år känner till/föreslagit, det vill säga baserat på tidigare utvärderingar av liknande händelser:
- I vissa fall har tidigare utredningarna, vad vi har kunnat se, inte lett till några beslut och i andra fall har besluten inte följts upp. Det är faktiskt så att det är ganska många av de förslag jag lämnar nu, år 2022, som man kan hitta i de gamla utredningarna från 2013, 2017 eller 2020, säger Gunnar Karlson till Ekot.

Utredningen pekar t ex på brister gällande:

  • Ledningsstrukturer inom myndigheten (behov av tydligare direktiv centralt  - ökad tydlighet i beslutsleden både regionalt och lokalt).
  • SPT-utbildning (grund-, fort- och vidareutbildning, särskild polistaktik)
  • Utrustning (kläder, fordon och distansvapen)

Bild
Patrik Danielsson huvudskyddsombud Polisförbundet

Patrik Danielsson nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet:  
− Det är en gedigen utredning av vad som hände innan, under och efter Påskupploppen.

Jag förväntar mig att Polismyndigheten åtgärdar de brister som utredningen pekar på.

Patrik Danielsson

- Vi har varit delaktiga i arbetet och har lämnat synpunkter, och jag delar utredarens slutsatser och rekommendationer. Nu gäller det att vi tar detta vidare och jag förväntar mig att Polismyndigheten åtgärdar de brister som utredningen pekar på.

− Upplopp och kravaller kommer uppstå igen och då måste arbetsgivaren vara redo och ge poliserna bättre förutsättningar. Det är åtgärder som kommer att kosta men vi kan inte spara in på våra polisers säkerhet. Vi måste börja med dessa åtgärder nu, det kan inte vänta, säger Patrik på Polisförbundets hemsida.