polisen logo
11 mars 2022

Polismyndigheten skickar utrustning till Ukraina

Polismyndigheten skickar utrustning till Ukraina

Regeringen beviljar Polismyndighetens hemställan om att stödja Ukraina genom att skicka viss utrustning som bland annat skyddsvästar, hjälmar, kikare och drönare till Ukraina.

– Sverige stöttar Ukraina i ord och i handling. Detta beslut stärker den ukrainska polisen och deras förmåga att upprätthålla ordning och säkerhet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i regeringens pressmeddelande.

Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har Ukraina skickat en begäran genom Europol till svensk polis och andra medlemsstaters myndigheter med förfrågan om hjälp med viss utrustning.

Polismyndigheten har därför i en hemställan begärt regeringens medgivande att överlåta viss utrustning till Ukraina.

Polismyndigheten anger att den utrustning de kan avvara är utrustning som inte påverkar myndighetens verksamhet och därför inte behöver ersättas.

Polismyndigheten kommer att skicka

  • 367 skyddsvästar
  • 94 ballistiska hjälmar
  • 62 kikare
  • 5 drönare (UAS) och
  • 3 400 klädesplagg så som regnställ, handskar, mössor med mera.

Regeringens åtgärder med anledning av Rysslands invasion av Ukraina spänner över tre områden, sanktioner mot Ryssland, stöd till Ukraina och att stärka Sverige.

– Polismyndigheten har en väl etablerad internationell samverkan med Europol som ansvarar för samordning av stödet till Ukraina. Överlåtelse av utrustningen kommer inte att påverka förmågan för svensk polis, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för särskilda händelsen Ukraina på polisen.se.