1 april 2022

Polisnyheterna haglar som aprilvädret!

Polisnyheterna haglar som aprilvädret!

Blåljus uppmärksammar att det idag presenteras ett antal nyheter som på olika sätt berör Sveriges poliser. Särskilt på sociala media har några nyheter nått oss, men även Polisförbundet har en speciell nyhet att förmedla!

(Bilden ovan illustrerar en gammaldags batong, av den typ undertecknad använde i ca 47 år..)

Polisförbundet berättar om ett nytt EU-direktiv, som ställer till det för Polismyndigheten:

"Med anledning av ett nytt EU-direktiv måste svenska polisens batonger bytas ut då de behöver vara 10 cm längre för att stämma överens med den nya EU-normen. Bakgrunden är krav på harmonisering inom EU av polisens utrustning. Ett allt mera förekommande gränsöverskridande polisiärt samarbete ställer nya krav på att de olika EU-ländernas polisutrustning ska vara ekvivalenta.

Kostnaden för att byta ut svenska polisens batonger kommer att uppgå till cirka 50 miljoner kronor. Bytet av batongerna skall vara klart vid utgången av 2023 enligt det nya beslutet. Med anledning av den höga kostnaden ser myndigheten över om det i stället går att förlänga befintliga batonger.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz rasar över beslutet.
− Polissverige har viktigare saker att lägga tid och pengar på än att byta ut polisbatonger. Detta är en gigantisk felprioritering, säger Lena Nitz."

Blåljus kan tillägga att en förutsättning för reformen är att både polisutbildningen och träningen i batongteknik både förlängs och får mer resurser, men det blir en fråga för skyddsorganisationen i så fall. En följare på Twitter kommenterar nyheten med ett lite bittert: -Tycker det skulle vara bättre att förlänga "Lagens långa arm"!

Den före detta polisen och numera författaren, integrationsföreläsaren debattören mm, Mustafa Panshiri, berättar på Twitter att han fått ett nytt uppdrag att lägga till på sitt CV:

"Jag kan gladeligen meddela att jag blivit erbjuden och tackat ja till att bli skribent på Aftonbladets ledarsida. Ser mycket fram emot att jobba tillsammans med mina nya kollegor @anderslindberg och @jonnasima som välkomnat mig med öppna armar."
Mustafa manar sina följare närmare 40 000 följare på Twitter att komma med förslag till ämnen för hans ledarartiklar i Aftonbladet...
 
Bild
Medalj
En annan aktiv polis, som följs av 185 000 människor på Twitter, är YB-Södermalm, aka Victor Adolphson som förmedlar den glädjande nyheten att Polismyndigheten gjort ett unikt undantag från regeln att man ska ha jobbat 30 år i staten för att föräras medalj (eller present) för Nit och Redlighet i rikets tjänst.
 
YB skriver: "Kan stolt meddela att man gjorde ett undantag. Jag tilldelas medaljen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” redan nu, innan 30 års tjänst Motiveringen: ”Viktiga och förtjänstfulla insatser för Polismyndigheten i sociala medier, inte minst i det ormbo som kallas twitter”"
 
Blåljus gläds åt dessa nyheter, som kan innehålla spår av sanningar.;))