Kjell Ahlin polisemblem

Trend 2022/ skjutvapenvåld: Fler dödas än skadas

Ny trend/skjutvapenvåld: fler dödas än skadas

Vid en personkontroll av en ung man i Rinkeby natten till måndagen besköts plötsligt poliserna med en pistol som den unge bar på sig. Vid just detta tillfälle skadades ingen. Mannen greps på platsen och anhölls senare misstänkt för mordförsök. Blåljus har kollat in statistiken sedan 2017 och tolkar att de med tillgång till vapen i Stockholm idag oftare dödar än skadar.

I minne av poliskollegan Andreas som i sin tjänst sköts till döds i Biskopsgården, Göteborg, för drygt ett år sedan, är trots allt skott mot poliser inte särskilt vanligt i Sverige idag (ännu). Men med allt fler handeldvapen i omlopp i samhället ökar riskerna för allt fler och allt allvarligare skador på såväl poliser som inblandade/utomstående - i miljöer där vapen finns.

Efter jämförelse av regional statistik (av skjutvapenvåldet) fem år tillbaka (2017-2021 jmf med 2022) konstaterar Blåljus en tydlig trendförändring under 2022. En förändring som kan tolkas som en ökad hänsynslöshet av personer som dels har tillgång till skjutvapen, dels har viljan och drivkraften liksom förmågan att använda dessa vapen - i kombination med en likgiltighet att döda - eller allvarligt skada - andra människor.

Trend 2022: Fler döda än skadade
Även om det totala antalet skjutningar i regionen fluktuerat något de senaste fem åren (2017-2021) har antalet skadade alltid varit fler än antalet avlidna/dödade. Men detta har  förändrats under 2022. Nu dödas långt fler än skadas till följd av handeldvapen/skjutvapenvåld.(*Se statistiken nedan).

Efter händelsen i Rinkeby intervjuades Polisförbundets ordförande i region Stockholm Kjell Ahlin som när han möttes av nyheten på måndagsmorgonen kände bedrövelse och lätt frustration men ändå tillförsikt till Polismyndighetens "krisorganisation" för att ge stöd och hjälp till de som utsatts:

- Våld, hot i jobbet är såna saker som kan väga över så att man faktiskt lämnar polisyrket, sa Kjell och betonade vikten av en väl fungerande krisorganisation som tar hand om de  utsatta poliserna ... liksom träning, utbildning, rätt utrustning.