glock 45 tjänstevapen 2023
1 juni 2022

Varför blev Patricia rånad?

Varför blev Patricia rånad?

Vapenvåldet handlar inte bara om mördade människor. På vägen används vapen även som medel vid exempelvis rån. Sveriges Radio berättar om Patricia, som blev utsatt för ett rånförsök med pistol. Det har påverkat hennes och hennes anhörigas vardag. Men var det nödvändigt?

SR berättar om när Patricia fick sin trygghet ruinerad:

Hon hade varit och köpt glass när hon plötsligt blev omringad av några unga killar i en gränd i Gamla stan. De var ute efter hennes klocka. En av dem tryckte en pistol mot hennes mage för att understryka hotet. Patricia reagerade genom att skrika och rånarna flydde. Två av dem blev gripna, och det visade sig att pistolgossen redan var dömd till fängelse för ett väpnat rån. Domen föll för ett halvår sedan, men var ändå inte verkställd.

Just nu är det runt 2600 personer som är fängelsedömda med avvaktar avtjäning berättar SR. Per månad är det runt 500 fler än 2017, när det fanns gott om plats. Platsbristen är en faktor, fler fängelsedömda en annan. Politikerna har inte tagit höjd för att skärpta straff behöver följas av fler fängelseplatser.

"Det var svårt för alla att förutsäga hur stor effekt straffskärpningarna skulle få säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot. Kriminalvården har också fått mer pengar, särskilt de senaste åren, men det tar tid att bygga ut."
 

Patricia berättar för SR hur livet förändrats trots att rånarna misslyckades och att två av dem greps.

"Jag låser dörrarna på ett annat sätt. Jag lever ju mitt liv annorlunda och jag är rädd. Jag har aldrig på mig högklackat för då kan man inte springa, liksom. – Vem är det som låter honom vara ute? Jag saknar ord för det, säger hon."

– Det mest fruktansvärda är väl att han får friheten att förstöra människors liv.

Blåljus läser i artikeln att gossen med pistol, tidigare trots sin ungdom (går på gymnasium) dömts till mer än ett års fängelse för det första rånet. Vi kan inte låta bli att fundera över vilken påföljd rånförsöket mot Patricia medför... Vi anar en kombination av mängdrabatt och ungdomsrabatt. Sedan ska det ju verkställas också...