polisen logo

"Ett steg i rätt riktning"

"Ett steg i rätt riktning"

Efter den kritiserade presskonferensen där ett personalärende (Mats Löfving) offentliggjordes krävde Polisförbundet åtgärder. Nu har en handlingsplan presenterats för fackliga och skyddsombud.

En av punkterna i arbetsgivarens handlingsplan gäller tystnadskulturen.

Efter mötet sa Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow till TT:
- Det här var ett steg i rätt riktning. Det känns verkligen som att Polismyndigheten, tillsammans med oss i fack och skydd, på riktigt vill förändra tystnadskulturen inom myndigheten.

Arbetsgivarens handlingsplan ska nu diskuteras inom Polisförbundet.
Ett nytt möte med arbetsgivaren är inplanerat i augusti.

Blåljuskommentar: Engelskans "Conspiracy of silence - a secret plan by a group to do something unlawful or harmful" (*) beskriver mer tydligt vad tystnadskultur handlar om och hur den uppstår - även om detta oftast sker helt omedvetet. För  olika tystnadskulturer kan uppstå överallt i sammanhang där människor interagerar oavsett samhällsklasser / arbetsplatser ex i villaorten, i förorten, inom kriminella gäng, den egna familjen, på den politiska arenan, i myndigheter... Ser fram emot vad handlingsplanen kan komma att leda till.  


*(Fritt översatt: "​En konspiration om att hålla tyst - en hemlig plan av en grupp för att göra någonting som är olagligt eller för att orsaka skada").