polis kiruna eu sverige 2023

Ingen polis från Stockholm ska frysa

Ingen polis från Stockholm ska frysa!

Idag inleddes Sveriges EU-ordförandeskap i Kiruna. Regeringen förvarnade journalister om det arktiska klimatet och vikten av rätt beklädnad... Om alla inkallade poliser utrustats för att stå pall för de "arktiska förhållanden" är oklart.

Under våren 2023 hålls cirka 150 EU-möten i Sverige. Alla dessa möten har olika förutsättningar men har det gemensamma att polisresurser från hela landet behöver användas.

Idag hölls det första mötet i Kiruna.

På plats är kungligheter, höga ministrar, särskilt inbjudna representanter, delegater från hela EU med flera...

Tillgång till vinterutrustning
Inför Kirunamötet har viss oro gällt (se DN artikel) tillgången på vinterutrustning för poliser som kommenderas till Kiruna.

Avseende de poliser från Stockholm som tas i anspråk och skickas till Kiruna säger huvudskyddsombudet Marie Fogman Göthberg:

Ingen polis från Stockholm i tjänst i Kiruna behöver frysa på sin post".

Marie Fogman Göthberg, är regionalt huvudskyddsombud och ingår i stockholmspolisens planeringsarbete gällande EU-värdskapet dvs planeringen kring de olika möten där poliser  från Stockholm kan förväntas ingå/kommenderas till.

Bild
Marie Fogman Göthberg head small

- Vi har under flera månader lyft vikten av rätt utrustning för våra poliser som kan tas i anspråk för olika möten runtom i landet.

- Så vitt vi vet idag, har alla våra poliser (Stockholm) fått den (vinter) utrustning de behöver inför uppdraget i Kiruna, säger Marie Fogman Göthberg. 

Utmaningen för oss är att förutsättningarna för dessa möten ständigt förändras

Av många viktiga frågor som staben har att hantera är frågan om uthållighet en - både för de ledningsfunktioner som ingår i staben liksom poliserna i tjänst.

- Varje enskilt möte har sin egen utmaning. För oss, just nu, är den yttersta utmaningen att förutsättningarna för dessa möten ständigt förändras.