Om utredningen efter Mats Löfvings död

Om utredningen efter Mats Löfvings död

Idag presenterar Polismyndigheten hanteringen av den så kallade "Chefshärvan" som efter en extraordinär utredning och presskonferens sannolikt ledde till Mats Lövnings tragiska död.

Aftonbladets Oisin Cantwell skriver i en krönika om hanteringen ur ett kritiskt perspektiv, och konstaterar bland annat att polisledningen, liksom för all del även journalistiken, naturligtvis har ett ansvar för att Mats Löfvings liv fick detta slut.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow, skriver på förbundets hemsida:

”Att vara polis är att vara i en utsatt situation, och att då känna att arbetsgivarens har ens rygg är grundläggande även när det stormar i media, när allmänintresset är stort och fel kan ha begåtts.

Poliser ska vara trygga med att deras arbetsgivare sätter individen i centrum och tar sitt arbetsmiljöansvar.

Nästa vecka kommer huvudskyddsombudens egna redogörelse. Det jag kan säga redan nu är att vi ser stora brister i Polismyndighetens hantering vid presskonferensen och att det inte gjordes en riskbedömning kring individärendet. Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser innan presskonferensen. Man borde ha insett att en riskbedömning skulle ha gjorts. Och det ser vi som mycket allvarligt, det drabbar våra medlemmar som måste ha ett bättre stöd.

Det finns ett akut behov av konkreta åtgärder kring arbetsmiljö, men också mot den destruktiva tystnadskulturen inom myndigheten, det påverkar våra medlemmar, Sveriges poliser, mycket negativt.

Vi förväntar oss handling nu och att Polismyndigheten och rikspolischefen tar det ansvaret.”