petra lundh ny rpc
17 november 2023

Petra Lundh ny rikspolischef

Petra Lundh blir ny rikspolischef

Hovrättspresident Petra Lundh blir ny rikspolischef vid Polismyndigheten. Detta meddelade justitieminister Gunnar Strömmer vid dagens presskonferens. Petra Lundh blir den första kvinnliga rikspolischefen sedan polisens förstatligande 1965 (den femte med juristexamen). Valet av ny rikspolischef välkomnas av Polisförbundet.

Petra Lundh, 61 år, kommer från Kristianstad i Skåne. Petra Lundh är jurist, för närvarande och sedan mars 2023 hovrättspresident i Svea hovrätt. Petra Lundh har tidigare varit riksåklagare (2018–2023) och även lagman i Södertörns tingsrätt (2012–2018). Andra engagemang: var utredningssekreterare i den kommission som granskade brottsutredningen efter mordet på Olof Palme, har arbetat som rättssakkunnig i Justitiedepartementet.

- Petra Lundh är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef, en hängiven brottsbekämpare, sa justitieminister Gunnar Strömmer bland annat vid dagens presskonferens presenterade
- flera satsningar på polisen
- att regeringen kommer inrättas en ny tjänst – biträdande rikspolischef liksom 
- att Petra Lundh blir ny rikspolischef.

- Jag är glad och hedrad över detta förtroende. Det är ett svårt och komplext uppdrag, måste vara ett av de mest komplexa, sa Petra bland annat samtidigt som hon presenterade sitt uppdrag som rikspolischef (tre punkter: synlighet, uppklarning, effektiv användning av regeringens ekonomiska satsningar på polisen). 

Petra Lundhs förordnande som rikspolischef gäller i sex år, från och med 1 december 2023. 

 
Polisförbundet välkomnar valet av ny rikspolischef
Ordförande Katharina von Sydow välkomnar valet - läs mer länk.
– Att vara rikspolischef är ett av landets viktigaste uppdrag. Petra Lundh, med sin gedigna erfarenhet och stora förståelse för den polisära kompetensen, har det som krävs för att ta sig an uppgiften.