Tyresö Radio Alvarsjö hansson
20 april 2023

Polisproblem i Tyresö, Kalix och Sverige

Polisproblem i Tyresö, Kalix och Sverige

Än en gång har Lasse Alvarsjö, och undertecknat fått tillfälle att utveckla våra tankar i Tyresöradion med Ann Sandin-Lindgren kring brottsutvecklingen med utgångspunkt från Tyresö och Stockholm. Samtidigt har Polistidningen ett reportage som skildrar polisarbetet i Kalix.

Tyresöradion, talar vi bland annat om lokal brottslighet i kommunen, och noterar att när resurser dras från ett område till ännu mer utsatta områden uppstår tomrum. Vi noterar även att det kan vara svårt för en polis som inte jobbat länge i ett område att skilja på kriminella och andra ungdomar. Det kan tillochmed hända att det blir fel, att någon helt oskyldig blir kontrollerad.

Lars beskriver den resursförstärkning som dragits till Stockholm efter de senaste våldsdåden, och vilket avtryck det gjort i de kriminella gängen.

Vi berörde även vad vi talat om i tidigare program - det som kallats en affär mellan chefer inom polisen - och som slutade med en katastrof. När vi pratade om det i tidigare program - medan drevet pågick - tyckte vi att media inte var bästa arenan att reda ut den sortens händelser... Samtalet ledde till funderingar om hur utsatt position våra chefer inom polisen har, och om de får det stöd som skulle behövas.

I dagarna har miljöaktivister hindrat trafiken in till Stockholm samtidigt som en olovlig strejk lamslagit delar av kollektivtrafiken. Så miljön i storstaden fick ta ganska rejält med stryk, och polisen fick ägna ansenliga resurser för att förebygga att någon skulle komma till skada.

I Polistidningens reportage från Kalix, nämns att polisresurser även dragits från den glesbygden för att lösa akuta polisproblem i mer tätbebyggda områden. Men då blev det ännu glesare mellan poliserna. Även i Kalix har polisen fått tillse miljöaktivister, som rest ut i skogen och protesterat mot hur skogsbruket bedrivs. Poliserna beskriver målande hur kontakten med demonstranterna kunde gå till...

Det var en grupp "skogsaktivister som framstod som lite vilsna i det vilda när de försökte göra upp eld.
– Jag slet yxan ifrån honom för han var ju helt oduglig. Stod och försökte hugga veden mot snön.
Richard undrar hur lång tid det hade tagit innan aktivisten huggit sig i benet. Vid det tillfället fick polisen helt enkelt hjälpa till att få fjutt på elden."

Så visst finns det skillnader mellan polisyrkets förutsättningar i olika delar av Sverige. Men även uppenbara likheter, som resursbrist och svårigheter att täcka den yta som landet består av.