polisemblem 2022

26 poliser får bidrag från Polisskadestiftelsen

26 poliser får bidrag från Polisskadestiftelsen

Varje år delar Polisskadestiftelsen ut bidrag till poliser som utsatts för brott i tjänsten. 2023 har 26 poliser delat på 161 000 kronor från Polisskadestiftelsen.

Källa: Polisförbundet

Polisskadestiftelsen kan ge bidrag till dig som polis om du skadas i tjänsten på grund av brottslig gärning. Även anhöriga till poliser som omkommit i tjänsten kan få bidrag.

Sedan starten 1974 har drygt 6,9 miljoner kronor delats ut till Polisförbundets medlemmar från stiftelsen.

Så fungerar stiftelsen
Bakgrunden till stiftelsen är en privat gåva från en advokat vid namn Fritz Ulrich. 1974 donerade han en miljon kronor som blev starten för stiftelsen. Han motiverade gåvan i ett brev:

”… det finns inget yrke som i likhet med polismannens utsätter vederbörande för en ständig risk att skadas till liv och lem genom brottsliga gärningar från andra människors sida.”

Polisförbundet förvaltar stiftelsen och bidragen beslutas av en nämnd som består av rikspolischefen, Polisförbundets ordförande och Stockholms regionpolischef.

Hur ansöker man?
Du kan ansöka om bidrag från stiftelsen när du vill. Stiftelsen beslutar om hur pengarna fördelas en gång per år, sista dagen att söka är den 1 september.

Blåljustipset: klicka på länken tillför att läsa mer och se flera andra möjligheter till bidrag (ex Hildur Johnsons stiftelse (för social verksamhet och utbildning), Kungafonden (ekonomiskt stöd sjukdom/skada), och den privata Normanstiftelsen.