
"Flyttkarusellen" av poliser är förödande
"Flyttkarusellen" av poliser är förödande
Brå rapporterar idag om att Polismyndigheten - trots höjda anslag och fler anställda - inte ökat andelen uppklarade grova brott. Resultatet förvånar inte Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow som kommenterar rapporten:

- Jag är inte förvånad. Det tar tid att bygga upp den brottsbekämpande förmågan och politikerna var tyvärr alldeles för långsamma med att inse vilka problem polisbristen innebär.
Ur Brås rapport:
"Antalet anställda i polisens utredningsgrupper för grova brott har ökat med drygt 30 procent mellan 2018 och 2023. Andelen uppklarade brott ligger däremot oförändrat på 19 procent under hela tidsperioden. En utveckling som delvis kan förklaras av att de grova brotten blivit betydligt fler och även mer komplexa.
Situationen är särskilt allvarlig i polisregion Stockholm, som haft en betydligt lägre tillväxt än övriga regioner
Ur Brottsförebyggande rådets rapport 2024
– Vi ser att polisen har haft en otillräcklig förmåga att möta utvecklingen av de grova brotten under de senaste åren. Personaltillväxten har skett för sent i förhållande till brottsutvecklingen och det har blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens. Situationen är särskilt allvarlig i polisregion Stockholm, som haft en betydligt lägre tillväxt än övriga regioner". Det säger Kristin Franke Björkman, utredare på Brå.
Katharina von Sydow:
- Sverige har nått målet om 10 000 fler polisanställda. Men i det målet fanns mål om drygt 2 000 fler poliser än vad vi är idag. Det är inte uppnåtts.
- Samtidigt har brottsligheten blivit alltmer komplex med fler svårutredda ärenden och för att klara det behövs ytterligare polisiär kompetens.
Vi har ingen vikariepool av poliser och den flyttkarusell som pågår...
- Det har lett till en mycket stor belastning på redan hårt ansatta utredare, som både måste lära upp nya, oerfarna polisanställda och ansvara för fler komplexa utredningar.
- Vi har ingen vikariepool av poliser och den flyttkarusell som pågår inom myndigheten, där poliser får rycka in där det för tillfället är stora behov, gör att det långsiktiga arbetet försämras.
- Många av Polisförbundets medlemmar upplever en ryckighet i arbetet. Det påverkar så klart deras arbetsmiljö negativt, säger Katharina von Sydow.
Jag håller med Brå om att utredarrollen måste uppvärderas med fler karriär- och utvecklingsmöjligheter...
Katharina von Sydow, förbundsordförande
- För att behålla erfarna poliser måste det finnas tydliga utvecklingsvägar och bättre lön och villkor. Dessutom måste Polismyndighetens arbete med att förbättra det förebyggande arbetet fortsätta.
- Jag håller med Brå om att utredarrollen måste uppvärderas med fler karriär- och utvecklingsmöjligheter och specialiserade utbildningar. Det behövs även aktiva ledare, chefer inom polisen måste få bättre förutsättningar, säger Katharina von Sydow.
Blåljuskommentar:
Enkelspåriga "lösningar är bevisligen INTE svaret på polisens förmåga att skapa trygghet eller effektivt lösa (grova) brott. Exempelvis
- ""fler anställda" eller
- fler poliser på gator och torg" eller
Svaret är (borde vara):
- Använd rätt kompetens på rätt plats/funktion (= effektiv polisverksamhet)
- Ta vara på - och värdera - polisiär kompetens (= behålla poliser och attrahera nya till yrket)
Attrahera & Behålla poliser är en särskild utmaning för hela polisen men särskilt för polisregion Stockholm.
I Stockholm vill allt för få verka som polis (eller anser sig ha har råd att välja yrket) och utifrån:
"behålla-perspektivet" har några år inom polisyrket gett tillräcklig "attraktiv kompetens" för andra arbetsgivare som lockar med högre löner: inom privat-, kommunal- eller annan statlig anställning.
Som Brå, liksom den senaste personalstatistiken, visar har polisregion Stockholm inte växt med samma antal poliser som andra polisregioner: +14 poliser och +1 800 civilanställda (jmf 2015).
Har man ens råd att vara polis i Stockholm? är frågan som många ställer sig. Det har tagit många år men idag finns en samsyn om vad "polisbristen i Stockholm" innebär för hela landets övriga polisverksamhet. En bild som delas av - polisledningen i regionen och nationellt liksom Polisförbundet i Stockholm. Önskar dock samma samsyn gällande regionala utmaningar för att "attrahera" och "behålla" polisiär kompetens. Vi är inte där ännu...
Ser mycket fram emot vad verksamhetsanalysen av polisregion Stockholm ska visa gällande en effektivare verksamhet. Förväntas presenteras vid årsskiftet 2024/2025.