Tommy och Lasse

Hoppfullt nytt år för polisen

Hoppfullt nytt år för polisen

Stationsbefälet Lars Alvarsjö redogör för det polisarbete som gjorde att flera kunde häktas för den grova misshandeln i december på Farmarstigen i Tyresö. Tillsammans med fd kollegan Tommy Hansson diskuterar han polisens situation idag i gängkriminalitetens Sverige i serien Uppdrag Tyresö.

Fler gängbrott klaras upp, ungdomsrånen minskar och nu blir det fler poliser. Dessutom sker lagändringar nu och framöver, som syftar till effektivare polisåtgärder, rimligare straffsatser och större trygghet för offentliganställda. Sprängningarna ligger fortfarande på en extremt hög nivå, medan gängskjutningarna tycks ha kulminerat i Sverige under september 2023. Kanske får vi se ett bättre år 2024, för värre än 2023 kan det väl inte bli?

En annan fråga som kom upp är att brottsoffer (och poliser) kan tvingas driva skadeståndsanspråk som enskilt tvistemål. Där har både Polisförbundet och Polismyndigheten sagt att de ska hålla poliserna skadeslösa, men för andra drabbade, lär det krävas ytterligare en lagändring.

Programledare: Ann Sandin-Lindgren