Nyheter om pension från 2024

Nyheter om pension från 2024

Blåljus tipsar Sveriges poliser om hur de kan tänka inför pension. Om det är långt kvar eller nära. I SR Ekonomiakuten, går två pensionsexperter igenom hur pensionerna höjs vid årsskiftet 2024. Hur tidigt bör man ta ut sina pengar - ska man maxa ifall man dör, eller bromsa så man har om man får leva...

Pensionsmyndighetens Agneta Claesson och Pensionsnyheternas Mikael Nyman svarar i programmet på frågor om när man ska börja tänka på pensionen – och ifall det är en bra idé att plocka ut pensionspengarna och investera dem i aktier. Börsen kan ju gå både upp och ner...

Vill du veta mer om vad som gäller för Dig?

Som polis, har Du kollektivavtalad tjänstepension, PA16, som har olika villkor beroende på ditt födelseår. Är du född 1988 eller senare, tillhör du avdelning 1, är du äldre än så, tillhör du avd 2.

I vårt avtal, sker förändringar i avtalets avdelning 2 från 2024, som du kan läsa om här.

Visste Du att du har minst fem delar i din tjänstepension i avd 2?

Den valbara delen, Delen Kåpan Tjänste, Delen Kåpan Flex (ny från 2024), Förmånsbestämd pension, och dessutom Kåpan Extra, om du inte avsagt dig det. Dessutom har man tidigare (till 2016) kunnat spara extra i Kåpan plus.

Vill du oavsett avdelning, se din tjänstepensions delar, finns info här att surfa runt på.

Den större delen av din kommande pension är sannolikt den allmänna pensionen, som du kan läsa om här. (det är den delen som anges i det orange kuvertet...)

Du kan logga in på respektive sida med bankid, och se hur mycket du har sparat. Vill du har en bredare sammanställning av hela pensionen, finns MinPension, med aktuella uppgifter, prognoser, uttagsalternativ mm.

Som avslutning vill jag påpeka, att vi som poliser har ett av marknadens bästa pensionsavtal. De poliser som gått i pension, (inklusive mig själv) jobbat hela yrkeslivet som poliser, och inte tagit ut pensionen i för ung ålder, blir ofta överraskade hur bra pensionsförmånerna blir i verkligheten. Dock varje extra arbetat år, gör en riktigt stor skillnad på pensionens storlek, livet ut.