polis emblem

Polis svårt skadad vid gripande i Jönköping

Polis svårt skadad vid gripande i Jönköping

En polis i lokalpolisområde Södra Vätterbygden vårdas just nu på sjukhus efter skador han fick vid ett gripande. Anhöriga är informerade och krisstödet är aktiverat som stöd för kollegor. Enligt besked på måndagen är läget för polisen "allvarligt men stabilt".

Händelsen inträffade vid vid lunchtid under söndagen. En polispatrull skulle kontrollera en man som sades uppvisa tecken på psykisk ohälsa. När patrullen kom till bostaden hade mannen lämnat och tagit sig till ett närliggande skogsparti. Där kom patrullen ikapp honom och någon form av tumult uppstod. I samband med det skadades den ena polisen och mannen som skulle kontrolleras sköts av den andra polisen.

Både polisen och den misstänkte mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador där polisens skador bedömdes som livshotande av sjukvården. 

Händelsen utreds i två delar.

  1. En förundersökning med två rubriceringar av mordförsök och ett grovt vapenbrott där mannen som skulle kontrolleras är misstänkt. Mannen misstänks dels för att ha orsakat ena polisen skador med ett stickvapen och försökt skada andra polisen. Polisen kunde dessutom säkra ett vapen säkras på platsen när mannen greps.
  2. Utöver det kommer särskilda utredningar enligt gängse rutin utreda om de skott som polisen avlossade skedde på ett korrekt sätt. Detta sker alltid när en polis avlossar sitt tjänstevapen.

Blåljuskommentar: Måndagens rapport gällande den skadade kollegan är "allvarligt men stabilt". Våra tankar går till den skadade polisen, hans kollegor och anhöriga. Uppmanar samtidigt berörda att vända sig till polisens möjlighet till krisstöd. Vid behov finns även Polisförbundets skyddsombud och förtroendevalda för att ge råd och stöttning. Den allvarliga händelsen belyser samtidigt vikten av att polisiär utbildning (POLKON) fortsatt upprätthålls (utan avbrott).