rpc petra lundh stefan hector 12 maj 2025

Tre timmar med rikspolischeferna

Tre timmar med rikspolischeferna

- Ska man få till en förändring inom polisen (40 000 anställda) så måste man ta ifrån tårna! Det sa Stefan Hector, biträdande rikspolischef, när han och rikspolischef Petra Lundh träffade Polisförbundets förtroendevalda från hela landet för att dela sin analys av ”nuläget” och ”målbilden”. En analys som nog alla närvarande delade och kände igen sig i - men också ställde många frågor om.

Regeringens krav är att Polisen ska bli "en mer effektiv och synligare polis med ökad lokal närvaro" dvs grunden för rikspolischefernas analys om polisens "Väg framåt...". Deras gemensamma analys är bland annat baserat på drygt ett års lyssnande (verksamhetsbesök) och insamlande av "data".

Väljer att lyfta "två viktiga och  avgörande faktorer" baserat på Lundh/Hectors presenterade analys:

  1. Det finns inte "en lösning” för all polisverksamhet i hela landet samt 
  2. Antalet styrdokument "skall-krav" (589 st) begränsar polisverksamheten liksom dess chefers förmåga att närvara och agera(byråkratifälla not Blåljus)

Rpc: NU ska vi lägga stort krut på "vanliga-brott-utredningar"
Förutom att chefers roll behöver förnyas/förtydligas (eller återtas?/Blåljus), betonade rikspolischefen sin avsikt att det framöver ska läggas stort "krut" på utredningsverksamheten och de brott som de många medborgarna drabbas av.
Polisen har nått framgång inom de enklare brotten och snabbare lagföring (SLF) liksom de allra grövsta brotten. 

Rikspolischefernas talade också om sin analys av "befintliga process fel". Som t ex att det inte finns "en enda lösning" för hela landets polisverksamheten, vikten av en fungerande arbetsordning (AO) liksom vikten av att chefer ges utrymme för att vara "närvarande" liksom har mandat för nödvändiga beslut.. och mycket mer.

En väldigt övergripande sammanfattning av mötets statements/budskap:

  1. Rikspolischeferna leder GENOM sina regions- och avdelningschefer (- dessa är budbärare/genomförare) 
    (Blåljus not kommunikation av övergripande beslut är svårare än man tror. Har inte sällan hört att en beställning av "2 äpplen" resulterar i "10 päron").
  2. Vi ska bli fler poliser!
    Polismyndigheten växer - och ska fortsätta växa.

    Rikspolischeferna har noterat de stora olikheter mellan hur olika polisregioner växt med kompetens - dvs balansen mellan civila  respektive poliser). Varför är det så?
    Blåljus not: Polisregion Stockholm och Nord har det svårast med att locka poliser. Är orsaken möjligen: lokala marknadskrafter  (lön/levnadskostnader)?
  3. Från nationell styrning till ökade lokalt/regionala mandat - beslut om undantag
    Mer mandat och handlingsutrymme för chefer på polisregioner- och avdelningar (under tiden som gällande styrdokument skrivs om/bantas har rpc beslutat om möjligheten till "undantag"). *Se fackliga frågan om konsekvens/ansvar nedan

- Det är viktigt att betona att vi ser över vad som gått fel i våra egna processer. Det handlar INTE om hur enskilda personer utför sitt jobb. För vi har så sjukt många bra människor inom svensk polis.

Stefan Hector, biträdande rikspolischef

Andra exempel kopplat till  rikspolischefernas "Vägen framåt"-analys/presentation:

  • ANTALET SKALL-KRAV 589 ST SKA BANTAS
    "Omänskligt" att en person ska kunna alla dessa.., sa rikspolischefen. 
    Kan skapa intern "försiktighet" och begränsa chefers handlingsutrymme/roll. 
  • Medan översynen av dessa styrdokument pågår har rikspolischefen beslutat om möjligheten till "undantag"
    - Polisverksamheten och polisers förutsättningarna ser INTE likadana ut i hela landet. Det finns inte en lösning som passar alla, sa Stefan Hector och jämförde polisens förutsättningar/uppdrag i lokalpolisområdena Södermalm/Stockholm vs Norra Lappland. 
  • Processfel - inte fel person
    Vid omorganisationen 2015 blev som genom ett trollslag polisens "stöd-verksamhet" till en "styr-verksamhet", dvs chefernas tidigare administrativa stöd utförde inte längre arbetsuppgiften - utan gav istället chefen råd hur ex en platsannons skulle utformas. Effekten blev en katten-på-råttan-lek:
    - en radikal ökning av chefers administrativa uppgifter. Som i sin tur ledde till
    - fler "frånvarande" chefer i verksamheten m.m. Som i sin tur ledde till
    - en våldsam ökning av antalet roller inom polisen (för att täcka det chefen inte hann med)

En chef ska kunna sin verksamhet, en chef ska leda sin verksamhet, en chef ska ha ekonomi- och personalansvar och ha det stöd som krävs för rollen.

Stefan Hector om vad han förväntar sig av en chef inom Polismyndigheten

Stefan Hector:
- Det är viktigt att betona att vi ser över vad som gått fel i våra egna processer. Det handlar INTE om hur enskilda personer utför sitt jobb. För vi har så sjukt många bra människor inom svensk polis.
Han betonade också det "nya chefsuppdraget" i "Vägen framåt..." 
- En chef ska kunna sin verksamhet, en chef ska leda sin verksamhet, en chef ska ha ekonomi- och personalansvar och ha det stöd som krävs för rollen.
Att vara chef i framtiden handlar om att agera på uppdrag - där man har mandat och resurser är på plats (där dagens "detaljstyrning"/ processstyrning ska minskas avsevärt).
- Vi är det antal vi är. Nu är frågan hur vi optimerar våra resurser. 

Fackliga frågor
Flera av de frågor som ställdes gav bilden av hur nationella beslut kunde (fel)tolkas.
Exempelvis kravet om fler synliga poliser (förflyttning av poliser på UL till IG).
1) rikspolischeferna var tydliga med att kravet om "synligare" polis inte ska minska resurserna på UL, men att det är upp till regionen att besluta om hur resurserna i olika verksamheter fördelas

2) Fråga: gällande möjligheten till "undantag" från styrdokumenten och ansvarsfrågan om något går fel.
Stefan Hector uppmanade till ”försiktighet gällande ansvarsbedömningen…”.
Petra Lundh betonade vikten av att ”motivera varför man gjort ett undantag…"

Blåljus: Välkomnar rikspolischefernas initiativ för att så många av Polisförbundets förtroendevalda från hela landet fick höra rikspolischefernas budskap (dvs digitalt).  En uppskattad inbjudan! För våra mål - arbetsgivare och fackliga - är i grund och botten desamma dvs: en effektiv polisverksamhet som lever upp till våra medborgares krav på polisen och en trygg arbetsplats (rätt utbildning, rätt utrustning...) för alla anställda. Och kommunikation kan vara svårare än man tror. Trots att tre timmar avsatts blev ändå tiden knapp. Möjligen till följd av att frågor under presentationen uppmuntrades. Ett bete som fackliga självklart "nappar på". Eftersom samma info tidigare delgetts myndighetens alla chefer/ledningsgrupper med samma tidsram är den självklara frågan: "Är de fackliga mer frågvisa än cheferna?" Troligen.