Brottsoffer skall göra polisarbetet

Polisen är inte i kris, har vi hört. Polisförbundets ordförande, Lena Nitz ger en annan bild i Aktuellt, där hon även ger recept för att komma ur krisen. Ett brottsoffer berättar om vilken instruktion han fick av polisen att själv spana efter våldsmannen som misshandlat honom.

Polisen är inte i kris, har vi hört. Polisförbundets ordförande, Lena Nitz ger en annan bild i Aktuellt, där hon även ger recept för att komma ur krisen.

Ett brottsoffer berättar i TV4 om vilken instruktion han fick av polisen att själv spana efter våldsmannen som misshandlat honom och attackerat hans hustru. Mats Löfving och Lena Nitz kommenterar polisens nedläggning av förundersökningar, Löfving säger att polisen skall bli bättre nästa år...

Lena Nitz konstaterar, att så här ska det inte gå till - Det är polisens uppgift att utreda brott. Men detta är en konsekvens av en allvarlig  personalbrist. Hon kallar situationen inom polisen för kaosartad, det är få som inte ser att det är en kris inom polisen, det allvarliga är om de som inte ser inte heller vidtar nödvändiga åtgärder.


Inrikesministern Ygeman menar att polisen har ansvaret för att utreda brott män ändå måste ha hjälp av brottsoffer och vittnen för att utreda brottslighet. Han noterar även att en hel del av vad som anmäls till polisen inte är brott, Det kan handla om fula julklappströjor, hårda duschstrålar, örnar som attackerar djur och annat.


(Undertecknad har själv skrivit hundratals anmälningar av typen grannar som strålar genom vägguttagen eller tv:n, eller att sociala myndigheterna avlyssnar lägenheten, så där har Ygeman en poäng). 

Ett mer akut exempel på hur polisbristen kan göra så att skolpersonal blir lämnade med en knivbeväpnad, obalanserad narkoman, ger DN i sin granskning av poliskrisen. Undrar vilket omdöme de inblandade från skolan ger till polismyndigheten i nästa somundersökning...

Tommy Hansson